Tények és tévhitek az étrend-kiegészítőkről

Tévhitek az étrend-kiegészítőkről

Az étrend-kiegészítők világa gyakran zavaró lehet egy laikus számára. Előfordult már, hogy felkeresett egy boltot vagy  egy weboldalt, hogy kiválassza a megfelelő terméket, és csalódottabb és határozatlanabb lett, mint korábban? Nincs egyedül! A termékcímkéken vagy az interneten található egymásnak ellentmondó információk sokasága miatt nehéz lehet elválasztani a mítoszt a valóságtól. Vessünk egy pillantást néhány gyakran ismételt kérdésre és mítoszra, hogy megtudjuk, mi a valóság és mi a fikció.

1. tévhit – Ha egészségesen táplálkozom, nincs szükségem étrend-kiegészítőkre

Valóság: Az igazság az, hogy még azok is, akik minden nap a kiegyensúlyozott és vegyes étrend hívei, táplálkozási hiányosságokat tapasztalhatnak (például D-vitamin-hiány) a tápanyagbevitelükben. Kiderült, hogy a lakosság többsége tápanyaghiányos, és nem éri el az alapvető tápanyagok, például vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi bevitelét. Ennek számos oka van, mint például az egészségügyi feltételek, például a tápanyag-felszívódási problémák, az élelmiszer kiválasztása és a változó gazdálkodási gyakorlatok, amelyek hátrányosan befolyásolják a talaj minőségét és ennek következtében a tápanyag-elérhetőséget.

2. tévhit – Minden étrend-kiegészítő egyformán van gyártva

Valóság: Az étrend-kiegészítők és az előállításuk technológiai folyamata között nagyszámú eltérés és eltérés létezik. Tehát nem minden étrend-kiegészítőt egyformán fejlesztenek és állítanak elő! Ezek jelentősen eltérhetnek a nyersanyagok és az összetevőket kinyerésétől, a feldolgozási eljárásoktól, csomagolási folyamatoktól, valamint a minőségbiztosítási és vizsgálati eljárásoktól függően. Nagyon sok olyan termék található, amelyek címkéjén hamisított, nyilvánosságra nem hozott anyagok találhatók. Ezért mindig figyelje a termelők tevékenységét az étrend-kiegészítő útján a végső fogyasztóig - az alapanyag-beszerzéstől a szállításon át a feldolgozáson át a csomagolásig. Minden minőségi terméknél a legfontosabb a minőség, a tisztaság és a tesztelés, hogy megfeleljen és meghaladja az ipari szabványokat. A minőségbiztosítással és az étrend-kiegészítők vizsgálatával kapcsolatos további információkért keresse a Jamieson 360 Pure promise!.

3. tévhit – Ha egy étrend-kiegészítő drágább, az azt jelenti, hogy jobb

Valóság: Egy étrend-kiegészítő ára nem feltétlenül tükrözi annak minőségét. Az emberek gyakran úgy érzik, hogy ami drága, az jobb. Az igazság azonban az, hogy az étrend-kiegészítők minősége és márkája többet jelent, mint az ár. Keressen olyan termékeket, amelyek gyártója követi az ipari és kormányzati irányelveket, végezzen szigorú termékminőségi és -tisztasági vizsgálatokat, valamint tartsa tiszteletben a harmadik felek tesztelési szabványait. Az étrend-kiegészítők kiválasztásánál a legfontosabb szempont a minőség.

4. tévhit – Minél több étrend-kiegészítőt szedek, annál egészségesebb leszek

Valóság: A több nem mindig jobb. Az étrend-kiegészítők bevitele soha nem lesz egyenlő azzal az idővel, amit az egészségének gondozásával tölt. Az étend-kiegészítők célja a szervezet további támogatása. Ezek azonban nem helyettesítik az optimális életmód alapvető szükségleteit, amelyek a tápláló táplálékfelvétel, a fizikai aktivitás, a megfelelő alvás és a lelki egészség.

5. tévhit – Mindannyiunknak ugyanannyi vitaminra van szüksége

Valóság: Mindannyiunk szervezete egyedi, és minden egyén szervezetének sajátos makro- és mikrotápanyag-beviteli szükségletei vannak az alkatnak, a testi-lelki erőszintnek, valamint az életkornak megfelelően. Mindannyiunk egyedisége miatt nem működik az univerzális megközelítés!

Kulcsfontosságú tételek:

• A legtöbb embernek naponta legalább néhányféle tápanyagot kell pótolnia, hogy szervezetében pótolja azok elvesztését vagy hiányát.

• Az étrend-kiegészítőt előállítása nem egyforma, ezért a termékek és az azok összetevőik kiválasztásánál a minőségre kell összpontosítani, valamint a gyártási eljárásokra és az ellenőrző vizsgálatokra, hogy biztosítsák a hatóanyagok maximális aktivitását és biohasznosulását.

• Az étrend-kiegészítők túlzott használata nem tesz egészségesebbé, ha először nem az optimális étrendre és a megfelelő életmódra összpontosít.

• A tápanyagszükséglet minden életszakaszban változik, a biológiai különbségek, az aktivitási szintek és a mentális egészség függvényében.

Referencie

  1. Government of Canada. Food Fraud. Accessed Sept 22, 2020 at: https://www.inspection.gc.ca/food-safety-for-industry/information-for-consumers/food-safety-system/food-fraud/eng/1548444446366/1548444516192
  2. Government of Canada Adulteration of Natural Health products. Accessed Sept 22, 2020 at: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/healthy-living/your-health/medical-information/adulteration-natural-health-products.html   
   
Vissza a lap tetejére