Mikor és hogyan használjuk az étrend-kiegészítőket

Az alapvető étrend-kiegészítők rendszeres és megfelelő használata a szervezet immunitásának és vitalitásának erősítését eredményezi.

A két leggyakoribb kérdés, amelyet az orvosoknak, gyógyszerészeknek vagy táplálkozási szakembereknek felteszünk a következő: "Mikor és hogyan kell használni az étrend-kiegészítőket?", "Jobb, ha étellel vagy anélkül vesszük be őket?" A válasz attól függ, hogy milyen étrend-kiegészítőről van szó. Általánosságban elmondható, hogy mivel a vitaminok és ásványi anyagok nem élelmiszerek, hanem étrend-kiegészítők, ajánlatos őket étellel együtt bevenni. Más vitaminokkal és ásványi anyagokkal kombinálva szívódnak fel a legjobban. A természetben ritkán fordul elő, hogy a fogyasztásra való alapanyagok csak egy tápanyagot tartalmazzanak, ezért érdemes az étrend-kiegészítőket az étellel együtt bevenni.

Mutlivitaminok

A multivitamin csak úgynevezett biztosíték a nem megfelelő táplálkozásból adódó lehetséges tápanyaghiányok fedezésére. Felmérés szerint a felnőtt népesség 35% -ának a tápanyagszintje (A, B, B12, folsav, C és D vitaminok, valamint ásványi anyagok - kalcium, magnézium és cink) a vérben alacsonyabb, mint az átlagos ajánlott értékek. Az ajánlott napi szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, a reggeli során a multivitaminok használatával biztosítja szervezetének.

B vitaminok

8 különböző típusú B-vitamin létezik, amelyeket gyakran tartalmaznak az étrend-kiegészítők „egyéni” formában vagy B-komplex formájában. A B vitaminok egyik legfontosabb előnye, hogy segítik a szervezetben a tápanyagok metabolizálását és ezáltal elősegítik az energiacserét a szervezetben. Ezért tekintik őket természetes energizáló elemnek. A zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék lebontása érdekében bevitele a reggeli étkezésnél ajánlott.

C-vitamin

A C-vitamin bármikor bevehető. Ha antioxidáns hatását szeretné kihasználni, vegye be reggeli közben. Ha szeretné megerősíteni az immunrendszerét az influenza vagy a megfázással szemben,  akkor ajánlatos többszöri bevitele a nap folyamán, hogy a szervezet a legmagasabb terápiás adagot kapja. A C-vitamin vízoldható vitamin, ami azt jelenti, hogy a zsírban oldódó vitaminokkal (A, D, E vagy K) ellentétben a szervezetben nem tárolódik, de feleslege eltávozik a szervezetből. Ezért ideális a vízben oldódó vitaminokat kisebb adagokban, gyakrabban fogyasztani, vagy elnyújtott hatású formában - előnyük a folyamatos felszívódás 9 órán keresztül, ami növeli azok hatékonyságát. A C-vitamint a legegyszerűbb étkezéskor vagy reggel, rögtön ébredés után vagy este elalvás előtt alkalmazni.

D-vitamin

A D-vitamin bármikor bevehető a nap folyamán, étkezés közben vagy anélkül is. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ajánlatos például egy pohár tejet meginni utána. Ha a csontok egészsége érdekében használja, ajánlatos este a kalciummal és magnéziummal együtt bevenni. A legegyszerűbb megjegyezni – este bevenni 3 kiegészítőt egyszerre!

Kalcium

A kalciumot a nap bármely időpontjában be lehet venni. Mivel azonban megakadályozhatja az egyes gyógyszerek felszívódását, ajánlatos néhány óra eltéréssel alkalmazni. A kalcium a zöldségekből, gyümölcsökből, de az étrend-kiegészítőkből is számos tápanyag felszívódásának csökkenését okozhatja. A vas tartalmú étrend-kiegészítők felszívódásának maximalizálása érdekében ezért fontos, hogy a vasat 2 órával a kalcium bevétele előtt vagy után pótoljuk. A kalciumot legegyszerűbb este bevenni a - szükség esetén magnéziummal és a D-vitaminnal kiegészítve.

Magnézium

A nap bármely szakában bevehető. Azonban azoknál, akiknek problémájuk van az alvással és az izmok pihentetésével, tanácsos a melatoninnal lefekvés előtt bevenni.

Omega-3

Az Omega-3 étrend-kiegészítő felszívódik, függetlenül attól, hogy táplálékkal együtt vagy anélkül veszi be. Sokan azt gondolják, hogy a halolaj táplálékkal való fogyasztása segít elkerülni a szájban keletkezett kellemetlen szagokat. Ha aggódik,  választhatja az étrend-kiegészítőt kellemetlen utóíz nélkül. Nem számít, hogy mikor veszi be a halolajat - az előnye az, hogy az omega-3 savakat akkor pótolhatja, amikor eszébe jut.

Probiotikumok

Használatát megtalálja a használati útmutatón. A táplálékkal vagy anélkül való fogyasztása attól függ, hogy milyen formában kerül az emésztőrendszerbe (kapszula, por, pasztillák). Ez a tény fontos szerepet játszik, mivel a probiotikumok élő szervezetek, és gyomorsavunk képes csökkenteni a probiotikus törzseket bizonyos mennyiségben, még azelőtt, mielőtt elérik a beleket, és képesek előnyüket kifejteni. Ha antibiotikumot szed, győződjön meg róla, hogy a probiotikumokat legalább 2-3 órával előtte vagy utána veszi be, mivel az antibiotikumok képesek elpusztítani a probiotikumokat.

 

 

Reggel Este
Étkezés közben

Multivitaminok

B-Komplex

Omega-3

 
Étkezés közben vagy éhgyomorra C vitamín

C-vitamin

Kalcium

Magnézium

 

Az alapvető étrend-kiegészítők (vitaminok, ásványi anyagok, omega-3 savak, probiotikumok) rendszeres és megfelelő használata a szervezet immunitásának és vitalitásának erősítését eredményezi. Használat esetén kérjük, olvassa el a termék címkéjét.

   
Vissza a lap tetejére