Lizin – a pótolhatatlan aminosav

Segít a vírusok elleni küzdelemben, elősegíti a mentális tevékenységet

A lizin a fehérjék egyik alapvető építőeleme, amelyek stratégiai szerepet játszanak az életfolyamatokban. Ez az esszenciális aminosav gondoskodik az egészségi állapotunk javításáról a vírusos és gyulladásos fertőzések idején, segít a herpesz megelőzésében, pozitívan befolyásolja a kalcium felszívódását és ezáltal a csontok szilárdságát, elősegíti a sebek és törések gyógyulását, megkönnyíti az emésztést, csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, javítja a kardiovaszkuláris egészséget, enyhíti a stresszt és fokozza a mentális éberséget ... Szó szerint helyettesíthetetlen univerzális aminosav.

Javítja az immunitást, elősegíti a herpesz gyógyulasát

A lizin egyedülálló, nagyon erős immunfokozó. Részt vesz a kollagén - az összes kötőszövetben található alapfehérje – előállításában. Erősíti annak szilárdságát és teljességét, amelynek köszönhetően segít megakadályozni a fertőzések terjedését a testben. Segít számos baktérium- és vírusfertőzés kezelésében. Pozitívan befolyásolhatja például a fájdalmas hólyagocskákat a szájon, amelyet a herpes simplex vírus okoz - különösen hatékony az övsömört okozó vírusok ellen. A Marylandi Egyetem kutatói, akik már régóta tanulmányozták a lizin hatásait, a lizin herpex simplexre gyakorolt hatásáról szóló tanulmányukban rámutattak, hogy a magas arginin szint (a májban és a vesékben előállított aminosav) fontos szerepet játszik ebben a vírusos betegségben. Ennek oka az, hogy a herpex simplex replikációjához arginint igényel, és a magas lizin szint elnyomja ezt a folyamatot. A lizin célzott pótlása tehát megakadályozhatja a vírusfertőzés kialakulását.

Támogatja a kalcium felszívódását és fontos szerepet játszik a csontok és az izmok építésében

Mivel a lizin részt vesz a kollagén, a legelterjedtebb protein termelődésében az emberi testben, amely a csontok, izomrostok és porcok építőköve és elősegíti a kalcium hatékony felszívódását, ezáltal segít megelőzni a csonttöréseket. Hiánya törékenységhez vezethet, és ez az egyik oka annak, hogy a lizinhiányos embereknek gyenge a csontozata. A klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy a lizin felhasználható az osteoporosis megelőzésére és kezelésére. A lizinnel kezelt betegek esetében kimutatták, hogy jobb a kalcium felszívódása és kevesebb a kalcium kiválasztása. A lizinről azt is kimutatták, hogy javítja a zsírsavak felhasználását a fizikai aktivitásban, elősegítve ezzel a kötőszövet és a porc életképességét. Ez az esszenciális aminosav fontos a sejtek felépítéséhez szükséges fehérjék előállításához, új szövetek jönnek létre, amelyeket a sérült részek helyrehozására használnak. Ennek eredményeként hatékonyan segíti az izmok helyreállítását, a sebek és a törések gyógyulását. A lizin hiánya hosszan tartó gyógyulást eredményezhet, és a sebek valamint a törések gyógyulása is láthatóan meghosszabbodhat.

Megkönnyíti az emésztést, pozitív hatással van a cukorbetegségre

A rendszeres lizin bevitel támogatja az emésztőrendszert, különösen a bélrendszert, megkönnyíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Ugyanakkor pozitív hatással van a test ólomtól való méregtelenítésére is. A cukorbetegekkel végzett tanulmány szerint a lizin hozzájárult az inzulin szekréciójának növeléséhez és a vércukorszint csökkentéséhez. Kimutatták, hogy fontos szerepet játszik azoknál a betegeknél, akiknél a cukorbetegség első tünetei jelentkeznek – örvendetes az a tény, hogy képes megakadályozni a vérfehérje glikációját, és így megóvni a szemet és az idegsejteket a károsodásától.

 Lizinhiány tünetei:
• étvágytalanság
• túlzott hajhullás
• Koncentráció képtelenség
• fáradtság
• komor hangulat
• véres szem
• vesekő
• vérszegénység
• megbénult növekedés
• hányinger
• szédülés

Javítja a szív- és érrendszer egészségét

A lizin jelentős hatással van a szív- és érrendszer javítására. A lizin jótékony hatással van az erekre és a szívre, és elősegíti az érelmeszesedés megelőzését, mivel gátolja a triglicerid és koleszterin lerakódások kialakulását a vérben. Megkönnyíti az véráramlást az erekben zsírlerakódás és az erek falán káros ateroszklerotikus plakkok kialakulása nélkül. A lizinnek ez a hatása csak néhány évtizede ismert, és érdekes megjegyezni, hogy felfedezéséért 1987-ben Nobel-díjat kapott.

Javítja az erekciót

Javítja az erekciót azáltal, hogy megakadályozza a vaszkuláris lerakódások kialakulását, amelyek lassítják a véráramlást és azáltal hogy, javítja az erek rugalmasságát és a nemi szervek vérellátását.

Csökkenti a stresszt és nyugtató hatása van

A lizinnek a stresszre és a krónikus fáradtságra gyakorolt hatásainak széles körű tanulmányában kiderült, hogy rendszeres lizin bevitel esetén a krónikus fáradtság enyhülése látható volt, és ez az aminosav hatékonyan enyhítette a stresszt is. Kimutatták, hogy a lizin hozzájárul a stressz által kiváltott szorongás csökkentéséhez, és így részlegesen megakadályozza a szorongás tüneteit, például a hasmenést. Bevitele csökkentheti a skizofrénia súlyos szorongásos tüneteit is, de a magasabb dózisok biztonságosságát a hosszú távú kezelés esetén még meg kell vizsgálni.

Így a lizin-éberség az egészségünk felett a komplex mechanizmusok hosszú távú fejlesztésének eredménye, tehát szisztematikus bevitele fontos.

A lizin természetes forrásai a hús – különösen a marha, bárány, csirke és hal (lazac, tonhal), tejtermékek (edam, parmezán), tojás, hüvelyesek (bab, lencse), zöldségek (hagyma, brokkoli, burgonya), quinoa, búza, amarán, valamint diófélék (mogyoró, dió, mogyoró), szójatermékek vagy tökmag.

A Jamieson Laboratories Ltd. kanadai természetes vitaminok gyártójának köszönhetően, amely Jamieson Lizin + Cink és C-vitamin étrend-kiegészítő formájában hozott létre megoldást, a lizin hatását más egészség-elősegítő anyagokkal való optimális kombinációjában tapasztalhatjuk meg. Lizin az esszenciális aminosav, a cink és a C-vitaminnal együttesen jelentősen támogatja az immunrendszer erősítését, és kedvezően befolyásolja a test védekező képességét. A készítménynek magas antioxidáns hatása van, segít hatékonyan elnyomni egyes vírusfertőzések lefolyását - különösen hatékony a herpes simplex vírus ellen. Segít megakadályozni vagy csökkenteni a herpeszfertőzést a krónikus herpeszben szenvedő betegeknél, amely fennmaradhat a testben, és ezt követően különböző intenzitással nyilvánulhat meg, ha az immunitás gyengül.

A saját vállalati kutatás diadala

A Lizint, mint ahogy más természetes étrend-kiegészítőket is, amelyeket a Jamieson Laboratories Ltd. kanadai vállalat gyárt egyedileg tervezték meg, készítették elő és irányították a gyógyszerészeti laboratóriumok belső kutatói, amelyek a vállalat szerves részét képezik. Szó szerint a saját vállalati kutatásuk és fejlesztésük diadalának lehet nevezni őket. Gyógyszerészetileg tesztelték őket a hatékonyság és az abszolút klinikai tisztaság biztosítása érdekében – a 360 Pure programnak köszönhetően, amely bevezette a Jamieson legmagasabb szintű gyártási gyakorlatát, gyártásának minden étrend-kiegészítőjét akár 360 szabadalmaztatott minőségi lépésnek vetik alá. Az előállítási eljárások és a kontroll tesztek biztosítják a hatóanyagok maximális aktivitását és biológiai hasznosulását. A legkorszerűbb technológiák nem változtatják meg a biológiailag aktív anyagokat kémiailag, és nem fosztják meg őket a természetes tulajdonságoktól.

Megerősítés a sportolók számára

A lizin hiányát gyakran tapasztalják azok a sportolók, akik kemény és igényes edzést végeznek. Hiányát gyakran vérszegénység, a seb gyógyulásának lelassulása, fáradtság, valamint az edzés utáni hosszabb gyógyulási idő követi. A lizin bevitele a sportolóknál elősegítheti a növekedési hormon termelését és elősegítheti a fizikai teljesítményt. Mivel a lizin a fehérjék építőköve, pozitív hatással lehet az izomtömeg gyors helyreállítására és növekedésére. Ezenkívül elősegíti a kollagén előállítását, amely jótékony hatással van a porc és az izomszövetek erősségére, amelyek edzés közben túlterheltek.

Az Egészségügyi Világszervezet és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) ajánlásai szerint az egészséges ember által fogyasztandó lizin dózisa 30 mg / kg testtömegenként vagy körülbelül 2,1 g / 70 kg testtömegre.
http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/WHO TRS 935

   
Vissza a lap tetejére