Kurkuma – fűszernövény rendkívüli gyógyító erejével

Kurkuma – fűszernövény rendkívüli gyógyító erejével

Az indiaiak átlagosan két grammot fogyasztanak naponta ebből a fűszerből. Összehasonlítva az európai országokkal a kutatók szerint, náluk lényegesen alacsonyabb a civilizációs betegségek száma, mint az európai országokban, ahol a kurkuma átlagos napi fogyasztása néhány milligrammra esik. Mi teszi ezt a fűszert annyira kivételessé? Rendkívüli gyulladásgátló és antioxidáns hatása!

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma az ajurvédában ősidők óta alkalmazott gyógynövény. India az ayurvéda bölcsője és pont ebből az országból származik a kurkuma is. Mivel az ajurvéda már négy évtizede hasznosítja a kurkumát az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt, a mi kontinensünkön csak számos klinikai kísérlet után kezdtek róla beszélni, amikor is megerősítették a fűszernövény gyógyító hatásait.

Fő hatóanyag – a kurkumin

A kurkuma farmakológiai hatásai figyelemre méltóak – csak nagyon kevés növény büszkélkedhet olyan pozitív egészségügyi hatások széles skálájával, mint ez a szárított őrölt gyökér, mely mindenki számára curry fűszerkeverékként ismert és aminek intenzív narancssárga színt és friss illatot kölcsönöz. Ennek a kulcsfontosságú összetevőnek az egyedülálló gyógyító tulajdonságaiért a kurkumin a felelős, a legismertebb kukuminoid, amelyet a kurkuma tartalmaz. (a kurkuminoidok narancssárga pigmentek, amelyek a polifenolok osztályába és a legerősebb antioxidánsok közé tartoznak). Ez a hatékony anyag kivételes ajándékot kapott a természettől – rendkívüli erőt, amelynek segítségével képes leállítani a szervezetben a káros kémiai folyamatokat és megkülönböztetni a rákos sejtet az egészséges sejttől.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek természetes alternatívája

A kurkumin jelenleg az egyik legígéretesebb jelöltje a gyulladás visszaszorításának, nemkívánatos mellékhatások nélkül. Számos klinikai vizsgálat megerősítette, hogy a gyulladásos folyamatokra ugyanolyan hatása van, mint a kortizonnak és a fenilbutazonnak. A kurkumin fő gyulladáscsökkentő hatása összefügg azzal a képességével, hogy gátolja a vérlemezkék véralvadását és enyhíti a gyulladás által kiváltott folyamatot. Feltételezhetően képes ösztönözni a kortizon képződését a mellékvesékben, ami közvetlenül támogatja a gyógyulási folyamatokat.

Ízületi fájdalmak, reumatoid artritisz

A klinikai vizsgálatok során naponta 1200 mg kurkumint adtak reumatoid artritiszben szenvedő betegeknek. Az eredmények hasonlóak voltak azoknál a betegeknél is, akiket klasszikusan napi 300 mg fenilbutazonnal kezeltek. Kiderült, hogy mindkét csoport gyakorlatilag egyforma csökkenést tapasztalt a merevség, az ízületek gyulladása és a jobb mobilitás terén. Ezért a kurkuma a reumatoid artritisz kiegészítő kezeléseként ajánlott, ahol a gyulladás és az oxidatív stressz (a szabad gyökök feleslegessége) fontos szerepet játszik a betegség kialakulásában. Enyhíti az artritisz és a reumás ízületi fájdalmakat és az izomfeszültséget.

Emésztési problémák, májkárosodás

A kurkuma enyhíti az emésztést és a puffadást. A kurkumin elősegíti az epesavak képződését, amely a zsírok jobb emésztését eredményezi. A gyomor és a vékonybél gyulladása ellen is fellép, csökkentve a gyomorfekély kialakulását. Enyhíti az emésztőrendszer simaizmának görcsös összehúzódásait, elősegíti a gasztrin (gyomorsav elválasztását fokozó hormon) és a hasnyálmirigy enzimek kiválasztását, és / valamint / segíti a baktériumok növekedésének megszüntetését a gyomorban (Helicobacter p.). Antioxidánsként a kurkuma közvetlenül felelős a máj védelméért, és segíthet a krónikus problémák, mint például fertőző gyulladások és a sárgaság leküzdésében. Kedvezően befolyásolja a máj toxikus károsodásának kezelését. Hatékonyan elpusztítja a szalmonella baktériumokat, ami az ételmérgezés leggyakoribb oka. Nagyon hatékony hepatoprotektív - májvédő.

Szív- és érrendszeri megbetegedések

Mivel a szív-és érrendszeri betegségek a halál leggyakoribb okai közé tartoznak, a tudósok különösen elégedettek voltak a klinikai vizsgálatok eredményeivel, hogy már a rendszeres alacsony dózisú kurkuma csökkenti a rossz LDL koleszterinszintet és a lipideket. Ennek az eredménynek, valamint a kurkumin véralvadás csökkentő és a vérrögök kialakulását megakadályozó hatásának köszönhetően az  antioxidánsok közé sorolják, amelyek természetes úton gátolják a szívbetegségek, a stroke és a mélyvénás trombózis kialakulását. A kurkuma antikoaguláns hatása annak tulajdonítható, hogy képes gátolni a fibrinogén véralvadási faktor kialakulását, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a vérrögképződés kialakulásában – és emelkedett szintje a szívroham vagy a stroke kockázatának kialakulásához vezethet. A kurkuma kezelést nem ajánlott kombinálni más antikoaguláns terápiával.

Sejtvédő hatás

A kutatók szerint a kurkuminnal összefüggnek a kurkuma további egyedi hatásai is – bizonyítottan segít megakadályozni a tumorsejtek jelátviteli útjait és csökkenti a metasztázisok aktivitását az onkológiai megbetegedésekben. Vagyis befolyásolja a rákos sejtek növekedését! Már a korábbi tanulmányok is jelezték, hogy a kurkuma legyőzheti a laboratóriumban mesterségesen előállított rákos sejteket. Az in vitro humán sejtekkel való kísérletek is igazolták, hogy a kurkumin képes gátolni a karcinogenezist 3 szakaszban – a tumor fejlődése, kialakulása és növekedése. Így a kurkumának gyógyító hatása van több rosszindulatú daganat sikeres kezelésében természetes forrásokból származó kivonatok segítségével, nemkívánatos hatások nélkül.

Mi a magyarázata ennek a biokémiai hatásnak? Az egész hatás alapja az a felismerés, hogy a rákos sejtekben az energiatermelés leáll a mitokondriumokban. A jelenlegi ismeretek szerint a rákos sejtek károsodott sejtek, amelyekben kromoszómák egy része károsodott vagy megsemmisült. Az új ismeretek azt mutatják, hogy csak a működésük hibásodott meg, amelyet meg lehet újítani, például a kurkuma kivonatok növelésével. Így az energiatermelődés a mitokondriumokban újra normalizálódik és visszaállítja a sejtek egészséges állapotát. Ez azt jelenti, hogy a rák esetén nem károsodott sejtekről van szó, csak a sejtekben való rossz információkról, amelyeknek az egészséges „üzemmódba” való visszaállítása lehetséges.

Ezt a forradalmian új, a rákos megbetegedések következetes és biológiai terápiájának koncepcióját Dr. med. H. Kremer, egy neves német diagnosztikus mutatta be a Nemzetközi genetikai kongresszuson Melbourne-ben. A jelenlegi kutatási eredmények felhasználásával és az evolúciós biológia megállapításaival (Cellsymbiosis Therapy®) együtt, amely segít szabályozni a károsodott sejtek mitokondriális szerkezetét és funkcióját, sikeres diagnosztikai és terápiás lehetőségeket jelent a rákos megbetegedések kezelésében, valamint a mitokondriumok károsodása vagy működési zavarok okozta betegségek kezelésében.  A Texasban lévő Houston egyetem tudósai hitelesítették az ő innovatív koncepcióját a rákos megbetegedések kezelésére a kurkumával kapcsolatos klinikai vizsgálatokkal alátámasztva és megerősítettek biológiai terápia hatását, így nagy lendületet adtak a tudományos közösségnek a további kutatásban. A betegeknél eddig a vastagbél és a prosztatarák kezelésénél alkalmazták kiváló eredményekkel.

A kurkuma egyéb jótékony hatásai

• Tisztítja a vért és stimulálja a vérképződést, amely az egészséges bőrön tükröződik vissza, mivel megakadályozza a kollagén veszteséget és így távolítja el az öregedés és a ráncok jeleit.

• Segít megelőzni az erek károsodását, ún. mikroangiopatia, a cukorbetegségnél pozitívan befolyásolja az erek endotéliumát, ezáltal hozzájárulva azok védelméhez

• Pozitív hatással van az asztmára, a szédülésre és a szinuszok gyulladására

• Hozzájárul a sebek és égesek gyógyulásához

• Nagyon hatékonyan védi az agysejteket a degenerációtól és az Alzheimer-kórtól

• Segít a gombás fertőzéseknél

• Megszünteti a szabad gyökök által okozott károkat, pl. a cigarettafüst okozta károkat

Tudja, hogy ...

... a kurkuma aktív összetevőjét, a kurkumint, több mint 150 kezelésnél alkalmazzák.

... a kurkumin képes csökkenteni az akut valamint a krónikus gyulladásos folyamatokat a gyulladásos betegségekben szerepet játszó enzimek blokkolásával (hasonlóán működnek a gyakori gyulladáscsökkentő gyógyszerek - ibuprofen, diclofenac, naproxen ...). Ugyancsak csökkenti a különböző gyulladásos sejtek, a citokinek expresszióját.

... tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a kurkumin ugyanolyan hatásos a súlyos depresszív betegségek kezelésében is, mint az ismert antidepresszánsok (pl. Prozac).

... az ayurveda szerint a kurkuma és a méz keveréke a legerősebb természetes antibiotikum, amely nagyon hatásos a megfázás és az influenza idején.

... a kurkumát az élelmiszeriparban is használják természetes színezékként az E 100 szám alatt.

 

A kurkuma  farmakológiai hatása tehát figyelemre méltó, csak néhány növény dicsekedhet ilyen széles körű pozitív hatással az egészségre. A kutatások megerősítették a  több ezer éves indiai tapasztalatokat - a kurkumin hatása már napi 2 gramm (kb. fél teáskanál) rendszeres fogyasztásánál érezhető. Többeknél viszont problémát jelenthet ennek a fűszernek a napi szinten való fogyasztása, főleg a fűszeres íze és illata miatt. A Jamieson Laboratories Ltd., természetes vitaminok kanadai gyártójának köszönhetően, aki  táplálékkiegészítő formájában nyújt megoldást, hogy a kurkama értékes hatásait kényelmesen tabletta formájában használhassa.  A Jamieson Kurkuma minden egyes tablettája 550 mg kurkumát és kurkuma kivonatot tartalmaz (= egyenértékű 2,5 gramm kurkumával). Ez lehetővé teszi számunkra a kurkuma gyógyító erejének teljes kihasználását, akkor is ha nem kedveljük ezt a fűszernövényt és kezelés esetén nem kell tartanunk a színező hatásától sem.

   
Vissza a lap tetejére