Koleszterin vagy homocisztein?

Ne csak a koleszterin szintre világítson rá, de a homocisztein szintjére is a vérben!

Koleszterin vagy homocisztein?

Magas a vérnyomása? Szív- és érrendszeri betegségekben szenved? Vagy más civilizációs betegségek gyötrik? Ne csak a koleszterin szintre világítson rá, de a homocisztein szintjére is a vérben! A szív- és érrendszeri megbetegedések fő kockázati tényezői közé tartozik a magas zsírfogyasztás, a "rossz" koleszterin magas szintje és a  "jó" koleszterin alacsony szintje, a 2. típusú cukorbetegség, túlsúly ...

Mindezekről és sok más egyéb megfigyelt tényezőről, számos klinikai vizsgálat alapján, amelyek az életmód változásainak hatását figyelték meg az elmúlt 50 év alatt, azt mondhatjuk, hogy ezek inkább olyan következmények vagy károsodások jelei, amelyeket a homocisztein magasabb szintje okoz szervezetünkben. A vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy az emelkedett homocisztein szint nem csupán a szív és az erek számára káros, hanem más betegségek okozója is lehet – elhízás, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegség, ekcéma, migrén, csontritkulás, szklerózis multiplex, gondolkodási zavarok, depresszió, Parkinson-kór és Alzheimer-kór, vagy legyengült immunitás és vérképződési zavarok. Habár a homocisztein a szervezetben természetesen fordul elő, emelkedett értékei megzavarják az egyensúlyt és mérgező hatásuk van a szervezetre.

Mi a homocisztein?

A homociszteint 1932-ben fedezte fel a Nobel-díjas Vincent du Vigneaud és toxikus aminosavként definiálta. Csak napjainkban mutatták ki a kutatások, hogy miben rejlek toxicitása. A homocisztein anyagcsere zavaraiban a szervezetben! És mi okozza, hogy a homocisztein, amely részt vesz minden alapvető folyamatban – oxigén ellátásban (sejtlégzés), a szabályozott energia termelésben, néhány kulcsfontosságú metabolitok szintézisében és újrahasznosításában, a sejtek szaporodásában – hirtelen felelős lesz ezeknek a folyamatoknak a károsodásáért? Kimutatták a képződésük okát, amelyeknek eddig nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget. Legmarkánsabb tényezőknek számítanak a civilizációs változások étrendünk szerkezetében. Olyan mértékben megváltozott, hogy megállította a sejtek fontos mikrotápanyagokkal való ellátását. A táplálkozást vizsgáló német laboratórium kutatási eredményei alapján az elmúlt 50 évben étrendünkben mintegy nyolcvan százalékkal csökkent a vitaminok és ásványi anyagok tartalma. Azzal a húsz százalékkal, ami megmaradt, az anyagcsere nem képes úgy működni, ahogy kellene. És mivel függ össze a tápanyagok hiánya? A tudósok úgy vélik, hogy főleg a mezőgazdaság reformjaival és az ipar fejlődésével. Abbamaradt a termőföld ciklikus megművelése, elkezdődött a műtrágyák használata, amelyek ugyan befolyásolják a növények növekedését, de hiányzik a biológiai értékekhez szükséges összetevő. Savas esők, amelyek a kén-dioxid légkörbe kerülése következtében fordulnak elő, megzavarják a tápanyagok oldhatóságát a talajban. Az állatok húsának tápértéke is lecsökkent. Sőt, a tápanyagveszteséget étrendünkben befolyásolják az ipari folyamatok, az étel elkészítése, élelmiszerek hőkezelése és hosszú távú tárolása.

Elengedhetetlen B-vitaminok

Főleg azok a tápanyagok hiányoznak nekünk, amelyek befolyásolják a homocisztein zavarmentes anyagcseréjét – folsav, B6 (piridoxin) és B12-vitaminok. Folsav nélkül nem megy végbe a homocisztein nagyon fontos "átalakulása" ártalmatlan anyaggá. A fennmaradó két vitamin – a B6 és a B12 – az enzimek kofaktorai, amelyek biztosítják ezt az átalakulást. Támogatásuk nélkül az enzimek elveszítik a funkcionalitásukat és a biokémiai folyamatok, melyeket ezek az enzimek irányítanak és melyektől egészségünk illetve életünk függ, teljesítménye csökken. Homocisztein esetében ez azt jelenti, hogy a sejtekben termelt homocisztein feldolgozásának képessége csökken. A nem metabolizált homocisztein behatol a véráramba, ahol felhalmozódik, lerakódik (mint a koleszterin) és megkezdi patológiái hatását. Ez az állapot nem más, mint a súlyos következményekkel járó krónikus intoxikáció.

Kitöltötték a hézagot a koleszterin elméletben

Ha a vérben az emelkedett homocisztein szint súlyos egészségkárosodását vesszük figyelembe, akkor a legrosszabb következmények a szív- és érrendszeri betegségekre és a gyengülő immunitásra vannak. A legtöbb szív-és érrendszeri betegségben szenvedő embernél a koleszterin és  a vérzsír szintje visszatért a normális értékek közé miután a homocisztein szintje fiziológiás értékre csökkent az antihomocisztein komplex következményeként (folsav, B6, B12). Emelkedett homocisztein szint esetén a máj nagy mennyiségű koleszterint termel, főleg a koleszterin veszélyes változatát – a „rossz” LDL-koleszterint. Az antihomocisztein komplex csökkenti a koleszterin magas termelődését a májban – kutatások kimutatták, hogy a vérben keringő koleszterol 60-80%-áért a homocisztein a felelős. Mit jelent ez? Hogy a homociszteinnel való harc valószínűleg hatékonyabb és egyszerűbb, mint a koleszterinnel – mivel a homocisztein  koncentrációját a szervezetben a B csoport vitaminjai csökkentik. A sejtekhez való eljutása hatékonyan segíthet kezelni a szív és érrendszeri betegségeket – érelmeszesedést, szívinfarktust, agyvérzést ...

Ha sikerülne fenntartanunk az alacsony homocisztein szintet a vérben és immunrendszerünket nagyobb teljesítményre ösztönözni, akkor nem kellene szenvednünk a kellemetlen és zaklató civilizációs betegségekkel, amelyek gyakran az immunitás legyengülésével függnek össze. Ezeket a betegségeket csak jól működő immunrendszer segítségével vagyunk képesek elkerülni. Az év során leküzdött számos fertőzés nem csak kellemetlenség, de azt jelzi, hogy szervezetünk nincs teljesen védve! Ha az étrendünkben hiányoznak a B-vitaminok és gyakran küzdünk a legyengült immunrendszerrel, akkor itt az ideje, hogy elkezdjük használni a természetes antihomocisztein komplexet! Mert egészségünk "a mi vagyonunk", amely folyamatos gondoskodást igényel. Csak mi dönthetjük el, hogy bánjunk vele. Senki más nem dönthet helyettünk.

Antihomocisztein komplex

Az antihomocisztein komplex a B6, B12- vitaminok és a folsav kombinációja kifejezetten a szív egészségének és immunitásának támogatására készült. Szinergikus hatásuk csökkenti a homocisztein emelkedett szintjét a vérben és pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer rendellenességeit. A tudósok kimutatták, hogy segít csökkenteni az iszkémiás szívbetegség, a szívinfarktus, a magas vérnyomás, az onkológiai betegségek, a vetélések és az idegrendszer fejlődési rendellenességeinek kockázatát. Ugyancsak hatékony a neurodegeneráció és a demencia megelőzésében és az autista rendellenességek javításában. A híres Jamieson Laboratories kanadai cég gyártja. A természetes kivonatokból származó vitaminok előállítása során 360 szabadalmaztatott gyártási és minőségellenőrzési teszteket alkalmaznak a hatóanyagok maximális aktivitása és biológiai hasznosulása érdekében. A készítmény nem tartalmaz konzerválószereket, festékeket, cukrokat, kémiai adalékanyagokat vagy potenciális allergiákat.

   
Vissza a lap tetejére