Homocisztein – csendes veszély. Mi mindenért felelős?

Homocisztein – csendes veszély. Mi mindenért felelős?

Szív- és érrendszeri betegségekben szenved vagy más civilizációs betegségek gyötrik? Magas a vérnyomása? Úgy érzi, hogy a koránál idősebbnek látszik? Világítson rá a vér homocisztein szintjére!

Miért éppen a homociszteinre? Mivel a homocisztein szintje a vérben néha aránytalanul megnövekedik és hasonlóan mint a koleszterin, lerakódik az erekben. A szervezetben lecsökken a vér áramlási sebessége és mivel szervezetünkben az elégséges vérkeringésnek tisztító funkciója van, így a kevésvérűség a szervezetben a toxinok lerakódását okozza. Szervezetünk korábban kezd öregedni és az egyes rendszerek nem tudják megfelelően betölteni funkcióikat.

Valószínű, hogy még nem hallott a homociszteinről, ez nem csak az orvosi körökben ismeretlen fogalom. Ezt az anyagot 1932-ben a Nobel-díjas Vincent Du Vigneaud fedezte fel és ként tartalmazó mérgező aminosavként definiálta.

Impulzus a kutatáshoz – ateroszklerózisos változások a gyermekek ereiben

36 évvel később prof. Dr. Kilmer McCully, a Massachusetts General Hospital patológusa és a Harvard Egyetem professzora által kiadott tanulmány indította el a homocisztein hatásainak kiterjedt kutatását, aki több korán elhalálozott gyermek boncolása során súlyos ateroszklerózisos változásokat mutatott ki az ereikben. Az ateroszklerózis olyan előrehaladott állapotban volt náluk, mint az ebben a betegségben szenvedő időseknél. Dr. McCullyt lefoglalta az a tény, hogy az ateroszklerózisos plakk nem tartalmazott lipideket, viszont a homocisztein értéke magas volt. A gyermekek egy homociszteinuria nevű genetikai rendellenességben szenvedtek. Ez az észrevétel ösztönözte Dr. McCullyt az ateroszklerózis és a magas homocisztein szint közötti összefüggések kutatására. Ő volt az első orvos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy szoros kapcsolat áll fenn a vérben megnövekedett homocisztein koncentrációja (hiperhomociszteinémia) és a szívinfarktus között. Hipotézise a szakemberek között eszmecserét váltott ki és a megemelkedett homocisztein szint kutatását ösztönözte. A kutatók számos klinikai és epidemiológiai vizsgálatok során figyelték az összefüggéseket a megemelkedett homocisztein értékek által károsított erek belső falai és az ezáltal okozott kardiovaszkuláris betegségek között.

Rejtett veszély más betegségek kialakulásának szempontjából

A szakértők egyben nagy figyelmet fordítottak a megemelkedett homocisztein szint lehetséges reszesedésének a fizikai és mentális öregedés felgyorsulásán, a meggyengült immunrendszeren és a csökkentett vérképzésen. Megfigyelték potenciális hatását más civilizációs betegségek kialakulására - elhízás, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségek, ekcéma, migrén, csontritkulás, sclerosis multiplex, kognitív rendellenességek, depresszió, Parkinson-kór és az Alzheimer-kór. Figyelték továbbá a megemelkedett homocisztein szint hatását az idegrendszer embrionális fejlődésére. És figyelemre méltó eredmények értek el. Az egészségügyi problémákkal küzdő megfigyelt pacienseknél a megemelkedett homocisztein szint a vérben mint egy hibás összekötő kapocs képződik az emberi intracelluláris mechanizmusnak egy fontos biokémiai ciklusában, melynek feladata, hogy a sejtekben lejátszódó kémiai folyamatoknak elengedhetetlen részeket jutasson el, amelyek szükségesek az élet fenntartásához. A ciklus megfelelő funkciója mellett a homocisztein élettartama nagyon rövid.

Viszont, ha rendellenesség lép fel, akkor a sejtekben felgyülemlik és átjut a vérbe ahol a már említett károkat okoznak. Hirtelen felelős lesz az oxigén ellátásért, az erek belső falának károsodásáért, a szabályozott energiaképződésért, némely kulcsfontosságú metabolitok szintéziséért és újrahasznosításáért és a sejtek osztódásáért. Roncsoló hatást gyakorol a kötőszálakra, amelyek erősítik a bőrt - lebontja a kollagén képződését és elkezdődik a ráncok gyors kialakulása. Megemelkedett szintje a terhesség alatt felelős az idegcső rendellenességek kialakulásáért a csecsemőknél az embrionális fejlődés során. Azt is kimutatták, hogy több autista gyermeknél a homocisztein metabolikus átváltozásának folyamata zavart. Azoknál az embereknél, akiknek magasabb a homocisztein szintjük a vérben, csökkent gondolkodást alapítottak meg, függetlenül az életkoruktól. Ez a körülmény minden vizsgált esetben a krónikus intoxikációnak tulajdonítható, amely súlyos következményekkel jár ...

Miért felelős az alattomos homocisztein?

Bár a homociszteint majdnem egy évszázaddal ezelőtt a Nobel-díjas Vincent Du Vigneuad, mérgező aminosavként definiálta, mégis csak napjainkban több vizsgálat kiértékelését követően állapították meg a kutatók, hogy miben rejlik toxicitása és biokémiai agresszivitása. A szervezetben való metabolikus rendellenességében! A homocisztein, amely a vérben természetesen áramlik, az egészséges szervezetben az enzimatikus reakciók során gyorsan metabolizálódik aminosavakká metioniné vagy ciszteiné, hogy megakadályozza annak felhalmozódását a véráramban. A metioninra való átalakuláshoz  B12 és B9 vitaminokra (folsavra) van szükség. Ha ezek a vitaminok, amelyek fontosak a enzimatikus reakciók megfelelő lefolyásához, hiányoznak a szervezetben, akkor testünk nem képes átalakítani a toxikus homociszteint nem toxikus metioninra. A homocisztein ciszteinre való átalakulása csak B6-vitaminnal segístégével lehetséges. Nélküle az enzimatikus reakció, amely a toxikus homocisztein a nem toxikus ciszteinre való átalakulásához szükséges, nem megy végbe és így a vérben megnövekszik a toxikus homocisztein szintje. Ezért a homocisztein három B-vitamin, a B12, a folsav és a B6 ellenőrzése alatt áll.

A legtöbb fiatalnál és közép generációnál a szintje 10 – 12 μmol / l – nél mozog, viszont a növekvő életkorral gyakran megnövekedik. A legutóbbi vizsgálatok alapján a szívrohamok 10-12% – át és a stroke 30-40% -át okozza.

Hol keressük a homocisztein anyagcsere zavarainak okait?

Számos okból keletkezhet, amelynek a mai napig senki sem tulajdonított nagyobb jelentőséget. Legmarkánsabb a külső tényezők hatása - a civilizációs változások étrendünk szerkezetében. Annyira megváltozott, hogy megállította a sejtek fontos tápanyagokkal való ellátását. Az étrendünkben való változások az elmúlt évtizedekben felgyorsultak, főleg az állati fehérjék arányának jelentős megnövekedésével, amelyből maga a homocisztein keletkezik. Jelentősen lecsökkent a magas minőségű, növényi eredetű táplálékok bevitele szervezetünkbe, amely a vitaminok mennyiségének nyolcvan százalékát jelenti, beleértve a B12-vitaminokat, a folsavat és a B6-ot, amelyek szükségesek a felesleges homocisztein lebontásához! Ezenkívül ezek a vitaminok könnyen elpusztulhatnak a hő- és egyéb feldolgozás következtében. A táplálékunkban maradt vitaminok töredékei nem képesek biztosítani az annyagcsere megfelelő működését. Ezenkívül étrendünk sok állati fehérjét tartalmaz húsból, baromfiból és tejtermékekből. Így vérünkben halmozódik a homocisztein, ami a szövetek károsodását okozza. Viszont nem hanyagolhatóak el a belső tényezők sem: a homocisztein átváltozásainak biokémiai ciklusának szabályozása genetikailag kódolt és nem képes alkalmazkodni a mai igényekhez, amelyet megpróbálunk gyakorolni rá. Ennek következtében genetikai eltérések keletkeznek – klinikai vizsgálatok eredményeinek kiértékelése alapján kimutatták, hogy a paciensek 30% -a, akiknél megnövekedett homocisztein szintet észleltek, azok a homocisztein metabolizmusáért felelős módosított gének hordozói. Mindkét tényező eredményeként a homocisztein metabolizmusában rendellenesség lép fel, ami a korral fokozódik és a szervezet krónikus, többnyire elmélyülő intoxikációjával jelentkezik. Külsőleg olyan betegségekkel jár, amelyek okait máig nem értettük.

Hatékony megelőzés – vitaminterápia természetes antihomocisztein komplexxel

Az emberi szervezet egy különösen komplex rendszer, amely különleges képességgel rendelkezik, számos rendkívüli teherrel képes megbirkózni. A kor előrehaladtával azonban ellenállása jelentősen csökken, bizonyos enzimek vagy biovegyületek termelődésével együtt (pl. Q10 koenzim). Ezek közvetlen hatása nyilvánvaló, amely megmutatkozik a fizikai és a mentális egészségünkön – kialakul az időskori demencia, valamint egyéb mentális zavarok, Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. Az orvosok rámutatnak arra a tényre, hogy ha képesek lennénk fenntartani a szervezetünkben az alacsony homocisztein szintet és teljes teljesítményre ösztönzi a biokémiai folyamatokat, akkor mattot adhatnák a zaklató civilizációs betegségeknek, ill. részben elkerülhetnénk őket. Az orvosok rámutatnak a megelőzés fontosságára és a B-vitaminok mennyiségének megfelelő bevitélére a szervezetbe étrend-kiegészítők által pl. A Jamiesion antihomocisztein komplex természetes étrend-kiegészítő formájában – a kanadai kutatók által kifejlesztett B6, B12 és folsav egyedi szinergikus hatásásval! A homocisztein célzott csökkentése a vérben stimulálja az immunrendszert és így segít a szív- valamint más betegségek elkerülésében. Például, pozitív hatással van a ischaemiás szívbetegség, szívinfarktus, magas vérnyomás kialakulásának csökkentésére, és pozitívan befolyásolja szervezetünk ellenállását a rákos betegségek kialakulása ellen. A terhesség alatt segít megelőzni a korai vetélést és a gyermek idegrendszeri zavarainak kialakulását. Hozzájárul az autisztikus rendellenességek javításához, különösen azoknál a beteg gyermekeknél, akiknél korai öregedést diagnosztizálták a megemelkedett homocisztein szint miatt. A neurodegeneráció és a demencia megelőzése esetén is hatásos, pozitívan befolyásolja a kognitív rendellenességeket. Segítséget nyújt a szervezet létfontosságú funkcióinak működésében – lassítja az öregedési folyamatot, és növeli az általános vitalitást és az életminőséget idősebb korban. A kutatók nemcsak a magas kor elérésére törekednek, de szeretnék, ha az idős kort jó egészséggel élveznénk.

   
Vissza a lap tetejére