Elősegíti a csontok mineralizációját – érett korban is – tisztítja az ereket, véd a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségekkel szemben- K2-vitamin

Becslések szerint jelenleg 50 éves kor felett minden harmadik nőnél és hatodik férfinél fennáll a csontritkulás és annak következményeinek kockázata.

K2-vitamin

A zsírban oldódó K2-vitamint eredetileg csak a K-vitamin egyik formájának tekintették. A legfrissebb kutatások azonban kimutatták, hogy testünkben egyedülálló biológiai funkcióval rendelkezik, ami nem más mint a kalcium felvétele az extracelluláris térből és annak a csontokhoz való kötése. És ez még nem minden... A szakértők rámutattak fontos szerepére a protein érfalak metabolizmusában és a sejtnövekedés szabályozásában is.

A jelenlegi kutatások kimutatták, hogy a K-vitamin két alapvető formáját, a K1 és a K2-vitamint a testünk különböző módon használja fel. Míg a K1-vitamint elsősorban a véralvadáshoz használja, és a fő szerv, amelyre hatással van, az a máj, addig a  K2-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges csontozat megőrzésében, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és a rák megelőzésében. Főleg a szívben, a tüdőben, a gyomorban, a vesében, a porcban és az idegrendszerben fordul elő, lényegesen magasabb koncentrációban, mint a K1-vitamin.

Erősíti a csontokat

A legfrissebb közzétett szakinformációk bizonyítják, hogy a K2-vitamin segíti a kalcium tárolását közvetlenül a csontokban és a fogakban, és így megakadályozza annak lerakódását az erekben és a lágy szövetekben. A D3-vitamin támogatja a kalcium felszívódását a testben, de nem biztosítja annak további eloszlását - ehhez a K2-vitaminra van szükség. Ez egyfajta kalcium-szabályozó, amely segíti a kalcium eljutását a kívánt helyekre - hiánya a csontszerkezet megrongálódásához és növekedési rendellenességekhez vezethet. A D3-vitaminnal kombinálva garantálja, hogy a test hatékonyan használja fel a kalciumot, és ezzel megakadályozza a csontritkulás, csontszövet vesztés vagy a csontszerkezet egyéb rendellenességeinek kialakulását.

Becslések szerint jelenleg 50 éves kor felett minden harmadik nőnél és hatodik férfinél fennáll az osteoporosis és annak következményeinek kockázata. A lakosság körülbelül 8% -át érinti, és a harmadik évezred járványának tekintik.

A holland kutatók egy nemrégiben elvégzett tanulmánya azt mutatja, hogy a K2-vitamin rendkívül hatékonyan növeli az osteocalcin szintet, amely szabályozza a csontépítést. Nem csak a csontritkulás megelőzését segíti, hanem annak negatív következményeit is - csonttörések, azaz képes megakadályozni a gerinccsonttörések 60% -át, a csípőtörések 77% -át és az egyéb törések 81% -át.

Figyelemre méltó eredményt mutatott ki a hét éves Framingham-tanulmány, amelyen 800 idős férfi és nő vett részt és vizsgálták az életkorral járó csontritkulás és a K2-vitamin bevitele közötti összefüggést. Megállapították, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél, akiknek a K2-vitamin napi bevitele 250 mcg volt,  65% -kal alacsonyabb volt a combtörés kockázata, mint azon férfiak és nők esetében, akiknél a K2-vitamin-bevitele kb. 50 μg volt naponta.

Nagyon örömmel értékeljük a japán tudósok által végzett klinikai tanulmányt is, amely kimutatta, hogy a K2-vitamin és a D3-vitamin kombinációja teljesen megállítja a csontvesztést, és bizonyos esetekben a csontritkulásról is gondoskodhat az ebben szenvedő embereknél.

Védi az ereket és a szívet

A legfrissebb eredmények megerősítették, hogy a K2-vitamin elősegíti az erekben felhalmozódott lerakódások eltávolítását, és így megakadályozza a koszorúerek elmeszesedését, ami nagy jelentőséggel bír a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Segít megelőzni a szívkoszorúér betegségeket, pozitív hatással van a véráramlás fokozására és segít csökkenteni a magas vérnyomást.

Érdekes eredményeket hozott az úgynevezett Rotterdami tanulmány, amelyet kardiológusok és táplálkozási szakemberek végeztek több mint tíz év alatt. Kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akiknek a napi K2-vitamin-bevitele kb. 250 µg, 52% -kal alacsonyabb az artériás meszesedés kialakulásának kockázata, és 57% -kal alacsonyabb a szívbetegség okozta elhalálozások kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknél a K2-vitamin-bevitele egyötöde volt!

Segít az onkológiai betegségek megelőzésében

A fehérjék aktiválásával, amelyek szabályozzák a sejtek növekedését a testben, a K2-vitamin segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Kimutatták, hogy elősegíti a rákos sejtek növekedésének lassulását a tüdőrákban szenvedő betegeknél, védelmet nyújt az orrgarat, gyomor, prosztata rákban szenvedő betegeknél, és a magasabb dózisok alkalmazása kedvező a leukémia kezelésében. A sugárterápia után is kedvezően hat.

A K2-vitamin további előnyei

- Fontos szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében és öregedésében.
- Az agysejtek érzékenyek hiányára, hiánya hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához - támogatja az agyi tevékenységet és a memóriakészség fejlesztését.
- Fontos a vesék megfelelő működéséhez.
- Segít a gyomorfekély kezelésében.
- Javítja az inzulinérzékenységet.
- Hatékony antioxidáns, erősíti az immunitást és a vitalitást.

Hogyan juthatunk K2-vitaminhoz?

A szükséges K2-vitamin nagy részét a szervezet bélbaktériumok által szerzi meg, amelyek ezt a vitamint előállítják - ezért a bélbaktériumok megfelelő összetétele fontos az optimális beviteléhez. Táplálékunkból csak a K-vitamin 20% -át kapjuk, elsősorban az erjesztett és az állati eredetű élelmiszerekben található meg, de csak a szabadon legelésző állatok húsának, tojásának és tejtermékeinek van elegendő K2-vitamin-tartalma. Az erjesztett termékek közül a natto szójatermék K2-vitaminban gazdag.

Ha ezek a források nem állnak rendelkezésére, akkor javasoljuk, hogy fontolja meg a K2-vitamin-kiegészítését, fokozza és támogassa annak hatásait a D3-vitaminnal, mivel ennek a két vitaminnak szinergetikus hatása van. Biológiailag hozzáférhető formában történő bevitelük fontos a szervezetünk számára. A tisztaság, az alapanyagok minősége, valamint a szabványosított gyártási folyamatok követelményeit, amelyek garantálják mindkét tápanyag kiváló minőségét és optimális felhasználhatóságát, a kanadai Jamieson K2 és D3 vitamin teljesíti.

A K2 és D3 vitaminoknak nem szabad hiányozniuk azon emberek elsősegély csomagjából, akiknek problémájuk van a magas vérnyomással, az erekkel és a csontritkulással, különösen az ötven év feletti férfiak és a nők esetében. Bevitelük fontos az ingadozó vagy csökkent hormonszintű nőknél, különösen a menopauza esetén.

   
Vissza a lap tetejére