Élelmiszerek a ragyogó bőrért

Továbbá az elfogyasztott ételek nemcsak pszichikai vagy fizikai hatással vannak szervezetünkre, de jelentős hatással vannak a bőrre is.

Bár a kozmetikai kezelések nyugtató hatást fejtenek ki a bőrön, viszont néha a kezelések végeredménye nem a fényes bőr lesz, amire vágyik. A bőr kinézete az egészséggel függ össze. Továbbá az elfogyasztott ételek nemcsak pszichikai vagy fizikai hatással vannak szervezetünkre, de jelentős hatással vannak a bőrre is. Éppen ezért fontos, hogy az Ön étrendje tápanyagokban gazdag ételeket tartalmazzon, amelyek gyönyörűvé teszik a bőrét. A rendszeres bőrápolás mellett, amely magába foglalja a napkrémek és hidratáló krémek használatát, napi 8-10 csésze víz fogyasztását, próbálja besorolni étrendjébe a következő 5 élelmiszert az egészségesebb, ragyogóbb és fiatalabb bőrért.

Csokoládé

Indok: Igen, jól olvassa. Bár nem minden csokoládé, de a keserű csokoládé ezek közé tartozik. A keserű csokoládé flavonoidokat tartalmaz – antioxidánsokat, amelyek hozzájárulnak az egészségesebb bőr fenntartásáért és képesek javítani a bőr megjelenésén, mégpedig azzal, hogy védik a bőrt az UV sugarak és a szabad gyökök káros hatásai ellen, amelyek a bőr öregedésével vannak összefüggésben.[1] Bizonyított, hogy a csokoládé segít a stresszt oldani és a hangulatot javítani a ragyogó bőr fenntartása érdekében és csökkenti a kollagén szétbomlását. Így azt mondhatja: „Viszlát ráncok!“

Tipp: Viszont nem ajánlunk egy nagy darab csokoládét elfogyasztani vagy egy nagy adag forró csokit meginni. Tanulmányok kimutatták, hogy már kb. 57 – 85 g keserű csokoládénak szépítő hatása van.

Kurkuma

Indok: Jelenleg a kurkuma nagyon népszerű, ennek jó ok van! Bár a kurkuma nem élelmiszer, hanem fűszer, feltétlenül fel kell tüntetni a listán. Sok bőrbetegséget, mint például aknét, ekcémát vagy duzzadást a szervezetben levő gyulladások okozhatják, amely a bőrön jelentkeznek. A kurkuma gyulladásgátló tulajdonságairól ismert. Nemcsak kiválóan ízesíti az ételeket, hanem kiváló gyulladáscsökkentő hatása is van a bőrön. Belekeverheti a házilag elkészített arcpakolásba vagy használhatja táplálékkiegészítőként, ha további előnyöket szeretne elérni.

Tipp: A 2017-es év legnagyobb trendje a táplálkozás terén a kurkumából készült "arany tej".

Az "arany tej" elkészítéséhez melegítsen fel közepes lángon 1 csésze diótejet (mandula, kókuszdió vagy kesudióból készült tejet). Keverjen bele 2-3 evőkanál mézet és ½ evőkanál vanília kivonatot. Vegye le a tűzről és öntse a mixerbe. Adjon hozzá 1 evőkanál szárított vagy apróra vágott friss kurkumát és gyömbért, 2 evőkanál kókuszolajat és egy csipet fahéjat. Keverje addig, amíg hab nem képződik a felszínén.

Avokádó

Indok: Az avokádó a szívre és az agyra gyakorolt pozitív hatásáról ismert, miközben jótékony hatással van a bőrre is! Gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek növelik és hidratálják a bőr frissességét és sugárzó megjelenését. Az avokádó sok E-vitamint és karotinoidokat is tartalmaz - antioxidánsokat, amelyek megvédik a bőrt a szabad gyökök káros hatásaitól, ami öregedést okoz. A vizsgálatok [2] eredményei azt is megmutatták, hogy a karotinoidok pozitívan befolyásolják a bőr vastagságát és tónusát ezzel csökkentve a ráncok kialakulását.

Tipp: Az avokádót bármely ételhez hozzáadhatja, tehát nincs ok arra, hogy étrendje ne tartalmazzon elegendő mennyiséget ebből a finomságból. Szüksége van inspirációra? Díszítse a szendvicseket vagy a salátát avokádó szeletekkel vagy adjon hozzá ½ avokádót a smoothie-hoz. Nagyon ízletesek a grillezett avokádó szeletek friss citromlével és tengeri sóval. Ha Ön bátor kipróbálhatja az avokádós arcpakolást is.

Grapefruit

Indok: A grapefruitnak köszönhetően többet kaphat, mint egy frissítő reggelit! A grapefruit a C-vitamin ajánlott napi adagjának több mint 100% -át tartalmazza, ami segítséget nyújt a napsütés vagy más szennyező anyagok okozta bőrkárosodás esetén. A kollagén mennyisége, amely fenntartja a bőr szilárdságát, a növekvő életkorral csökken. A C-vitamin serkentheti a kollagén termelését, ami hozzájárul a ráncok csökkentéséhez és kialakulások korlátozásához.

Tipp: A C-vitamin nagyon érzékeny a hőre és ebből következik, hogy a főzés során a C-vitamin elveszik. A C-vitamint tartalmazó élelmiszereket előnyösebb frissen fogyasztani, hogy a C-vitamin maximális előnyeit élvezhessék.

Paradicsom

Indok: A paradicsom nemcsak salátákhoz és pizzákra kiváló, hanem képesek javítani a bőr állapotát is. Likopint – karotinoidot tartalmaz, amely élénkvörös színt kölcsönöz – és A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin (más néven retinol) csökkenti az öregedés tüneteit a kollagén termelés elősegítésével. Kimutatták, hogy a likopin csökkenti a napfény káros hatásait a bőrre, elősegíti a sejtek regenerálódását és csökkenti a bőr kipirosodását. Ez az antioxidáns pozitív hatást gyakorol a zsíros bőrre is, mivel enyhíti a gyulladást, ami túlzott faggyútermeléshez és kiütésekhez vezet.

Tipp: Ebben az esetben – ellentétben a C-vitaminnal – a paradicsom alkalmas főzésre. A paradicsom 30 perces főzésével 25% -kal növeli a likopin felszívódását!

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702322

[2] http://www.uniklinik-duesseldorf.de/fileadmin/Datenpool/einrichtungen/institut_fuer_biochemie_und_molekularbiologie_i_id63/dateien/2012_Homepage-skin-10-11-15.pdf

   
Vissza a lap tetejére