B12 – az élet vitaminja

A B12-vitamin az életfolyamatok széles skáláját érinti, a sejtek növekedésétől és osztódásától, a vörösvértestek előállításától kezdve a tápanyagok táplálékból történő átalakításáig felhasználható energiává.

A B12-vitamin az életfolyamatok széles skáláját érinti, a sejtek növekedésétől és osztódásától, a vörösvértestek előállításától kezdve a tápanyagok táplálékból történő átalakításáig felhasználható energiává. Elősegíti az idegrendszeri aktivitást, javítja a mentális egyensúlyt, kulcsfontosságú szerepe van az anyagcserében, és a legfrissebb kutatások szerint képes csökkenteni a vér homocisztein szintjét. Becslések szerint az emberiség egyötöde szenved B12 hiányban.

Bár azzal ellentétben, hogy a B12-vitamin (kobalamin) mennyisége, amelyet testünk az élet során igényel, megegyezik egy gabona szemmel, hatása több mint csodálatos:

- szükséges a vérsejteknek és a sejteknek - elengedhetetlen a vörösvértestek előállításához, támogatja a dezoxiribonukleinsav képződését, részt vesz a sejtek osztódásában, növekedésében és érésében.

- elősegíti a cukrok, zsírok és fehérjék metabolizmusát - ezeknek az anyagoknak az átalakulása közvetlenül befolyásolja a növekedést, az izmok aktivitását, az ingerlékenységet, bioelektromos eseményeket, ürülést, szervezetünkben minden fiziológiai jelenség függ tőle.

- újratölt bennünket létfontosságú energiával - a B12-vitaminhiány a karnitin veszteségét okozza, amely zsírmolekulákra vadászik a vérben, és a mitokondriumokba - celluláris erőművekbe szállítja őket, feldolgozza majd szükséges energiává alakítja őket. Karnitin nélkül a test zsírszintje magasabb és károsabb, az energiatermelés stagnál.

- befolyásolja a boldogságérzetet - a B12-vitamin közvetetten részt vesz az úgynevezett jó hangulat anyagai - metionin, szerotonin és a dopamin képzésében. Ez a hármas befolyásolja a boldogság, az öröm, az optimizmus, az egyensúly érzetét, segít enyhíteni a stresszt és a depressziót, valamint elősegíti a békés alvást.

- segít megelőzni az idegkárosodást - elengedhetetlen a neurológiai rendellenességek megelőzésében, elősegíti a mielin, lipoprotein réteg kialakulását, amely fedezi és védi az idegvégződéseket. Létezése és megfelelő eloszlása a központi és perifériás idegrendszer megfelelő működésének fontos előfeltétele. A B12-vitamin nélkül a mielin lebomlik, és amikor túl vékonnyá válik, az idegek kibontakoznak. Hiányának következtében figyelmeztető jelek léphetnek fel: végtagok zsibbadása, bizsergés.

- pozitív hatással van a szív- és érrendszeri egészségre - a kutatások megerősítették, hogy a B6-vitaminnal és a folsavval együtt segít csökkenteni a vér homocisztein szintjét, és így csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A magas homocisztein szint felelős az oxigénkezelési rendellenességekért, az érrendszeri nyálkahártya károsodásáért, amely arterioszklerózissal, szívrohammal, Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór súlyosbodásával, valamint más civilizációs betegségekkel járhat.

- jótékony hatással van az idősek egészségére - a testben a B12-vitamin értéke jelentősen csökken az életkorral, az orvosi statisztikák megerősítik, hogy az idős emberek kb. 20% -a szenved B12 hiányban. Néhány kutatás szerint ennek a vitaminnak a szintje a vérben nagyon alacsony még az Alzheimer-kórban szenvedő embereknél is. Mivel a B12-vitamin elősegíti a memória és a koncentráció javulását, az idős embereknek gondoskodniuk kell annak fokozott beviteléről. Ezenkívül ez a vitamin segít az izomgyengeségnél és a székrekedésnél.

- támogatja a sportolók kondíciós edzését - az izomnövekedést és a szervezet megerősítését. Segít megelőzni az izomgörcsöket és felgyorsítja a regenerálódást az edzés során. Nagyon fontos az izomfehérjék előállításához.

A B12- vitamin forrásai

A B12-vitamin csak az állati eredetű ételekben található meg, mint például a májban, marha- és bárányhúsban, szardíniában, lazacban, tonhalban, tőkehalban, tojásban, joghurtban, tejben, sajtban vagy túróban. Ebből azonban csak 50–60% -a jut be a szervezetünkbe, ezért tanácsos étrend-kiegészítők formájában kiegészíteni, különösen, ha metilkobalamin - a legtermészetesebb formában van jelen, amelyet a szervezet nagyon jól felhasznál. Mivel a vitamin természetes formájáról van szó, így gyorsabban felszívódik, és a testben azonnal felhasználható.

A B12-vitaminokat ebben az egyedülálló formában, magas biológiai hasznosulással a Jamieson Laboratories Ltd. kanadai vállalat gyártja. A termékeket gyógyszerészetileg tesztelték a hatékonyság és az abszolút klinikai tisztaság biztosítása érdekében - a 360 Pure programnak köszönhetően, amely segítségével a Jamieson a legszigorúbb standardokat vezette be a gyártási gyakorlatba, minden termék 360 szabadalmaztatott minőségi lépésnek van alá vetve. Az előállítási eljárások és a kontroll tesztek biztosítják a hatóanyagok maximális aktivitását és biológiai hasznosulását. A legkorszerűbb technológia a biológiailag aktív anyagokat kémiailag nem változtatja meg, és nem fosztja meg a természetes tulajdonságaiktól.

A B12-vitamin ajánlott napi adagjának bevitele jól felszívódó metil-kobalamin formában, rendszeres használat mellett a Jamieson B12-vitamin segítségével lehetséges, amely 250 µg B12-vitamint / tbl tartalmaz. A homocisztein szintet az antihomocisztein - Jamieson B6, B12 vitamint és folsavat tartalmazó készítmény segítségével tarthatja kordában. 

Az izomba alkalmazandó injekciók hatékony helyettesítése (intramuszkuláris alkalmazás)

Számos betegség kezelésére, amelyek energiahiánnyal, tartós kimerüléssel és fáradtsággal függnek össze és a betegek lábadozásakor a szervezet újraindításához, pl. a műtét után injekció formájában alkalmazták a B12 vitamint, amely kiegyensúlyozott fiziológiai állapotot váltott ki, és életkedvet adott. Az orális B12-vitamin-kiegészítés metil-kobalamin formában ugyanolyan hatásos lehet. Klinikai vizsgálatok alapján legalább 1000 µg B12 vitamin orális alkalmazása ugyanolyan hatékonyan növeli a B12-vitamin szintjét a vérben, mint az izomba történő injekciós alkalmazás, miközben sokkal kényelmesebb, kevésbé stresszes és a páciensek többsége jobban tolerálja.

 

B12-vitaminhiány figyelmeztető jelei

- fáradtság és csökkent koncentráció

- állandó idegesség

- hangulati ingadozások, depresszió

- a kezek és lábak zsibbadása

- nehézségek a járásnál

- artikulációs problémák

- gyulladások a szájban

 

Ön vegetáriánus? Mindenképpen vigyázzon a B12-vitaminra! A vegetáriánusiak 92% -a nem tudja, hogy B12 vitaminhiányban szenvednek. Hiányának tünetei csak akkor jelennek meg, amikor az összes testtartalék kimerül.

Vigyázzon a B12-vitaminhiányra az alacsony gyomorsav esetében, az antacidok vagy az acetilszalicilsav alapú gyógyszerek (aszpirin, acilpirin, anopirin ...) használatakor.

Emésztőrendszeri rendellenességek, például irritábilis bél szindróma, ismétlődő hasmenés vagy celiakia esetén is fennáll a B12-vitaminhiány kockázata.

Rákos megbetegedések esetén forduljon kezelőorvosához és kérje tanácsát a B12-vitamin használatával kapcsolatban.

Tudja, hogy....

... 1922-ben George Noyt Whipple, a Rochesteri Egyetem orvosa megállapította, hogy a rosszindulatú vérszegénységben szenvedő kutyák nagy dózisú marhamáj által gyógyultak meg? Megállapításai arra késztettek két másik orvost - George Minoatot és William Murphy-t, akik klinikai kutatást indítottak -, hogy a rosszindulatú vérszegénységben szenvedő betegeknek napi 250 g májat adtak. 1943-ban a kutatásban részt vevő mindhárom orvos fiziológiában és orvostudományban Nobel-díjat kapott, a B12-vitamin felfedezésének köszönhetően, amelynek hatékony forrása a szarvasmarhamáj. Ezt a vitamin a B-komplex vitaminok közül utoljára fedezték fel.

   
Vissza a lap tetejére