Antioxidánsok az egészséges szemekért

Olyan munkát végez, amely során szinte teljesen összenőtt a számítógéppel? Több órán keresztül se veszi le róla a szemét? Védje a szemét!

Olyan munkát végez, amely során szinte teljesen összenőtt  a számítógéppel? Több órán keresztül se veszi le róla a szemét? Védje a szemét!

Így megakadályozza a retina degeneratív változásainak (a sárgafolt - az éleslátás központjának degenerációja) vagy a glaukóma által jellemzett szürkehályog kialakulását.

Mindkét esetben súlyos kockázati tényező az oxidatív károsodás. Emlékeznek még nagyanyáink tanácsaira, hogy a jó látás érdekében sárgarépát kell enni? Tudományosan kimutatható, hogy az antioxidáns tápanyagok, amelyek számos növényi élelmiszerben megtalálhatóak, köztük a sárgarépában, de más vörös és sárga gyümölcsökben és zöldségekben is - áfonyában, szőlőben, paradicsomban, paprikában, brokkoliban, spenótban .., lóherében (alfa- alfa), tojássárgájában és a halolajokban, hatékonyak a szemproblémák megelőzésében.

A retina tápanyagellátása tisztázott

A Harvard Egyetemen végzett számos kutatói tanulmány megerősítette, hogy az antioxidánsok, különösen az A, C és E vitaminok, valamint a fent említett élelmiszerekben található karotinoidok, lutein és lutein izomerek együttesen segítenek megelőzni a látás zavarokat vagy késleltetni a vakság bizonyos formáinak kialakulását idősebb korban. Ugyanez a hatása a világ egyik legrégebbi növényfajának a ginkgo biloba fa leveleinek.

Egyedülálló komplex: lutein + ginkgo, áfonya és grapefruit kivonat

A tudósok kimutatták, hogy a lutein a zeaxantinnal együtt a vérben való felszívódásuk után felhalmozódnak a retinában (sárga folt) és a lencsében. Ennek alapján azt feltételezték, hogy mindkét komponens a szem számára specifikus antioxidáns. Hozzájárulnak a retina degeneratív változásainak és a szürke hályog kialakulásának lelassításához.

További megfigyelések rámutattak arra, hogy a napi lutein adag – 6 mg- 43% -kal csökkenti a szemkárosodás előfordulását. További vizsgálatok kimutatták, hogy a luteint tartalmazó étrend-kiegészítők 140 napig való használata (30 mg / nap) 10-szeresen növeli a luteinszintet. A sárga folt pigmentjének sűrűségét 20-40% -kal növeli, és 30-40% -kal csökkenti a kék fény fotoreceptorokhoz való továbbítását.

 

A ginkgo biloba kivonat elősegíti a szem megfelelő vérellátását - növeli a véráramlást a vérerek kitágításának segítségével. Segít a perifériás vérkeringési rendellenességekben, pozitívan befolyásolja a vér mikrocirkulációját a szemedényekben és a hajszálerekben, csökkenti az érpermeabilitást, kedvező hatással van az oxidatív stressz csökkentésére. A ginkgo levélkivonat nem csak a szem betegségeire, mint például az életkorral összefüggő makula degenerációra van pozitív hatással, hanem a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődményére is a diabéteszes retinopátiara.

A bioaktív magas koncentrációjú kanadai áfonya kivonat enyhíti a szem irritáció és fáradtságának tüneteit. Az áfonya kivonat 25% antocianint tartalmaz (vörös növényi festéket), amely erősíti a szem kapillárisait és növeli bennük a vér mikrocirkulációját. Az antocianinok pozitívan befolyásolják a fényérzékenység által érintett betegek problémáit és a gépjárművezetők munkáját, akiknek munkájuk során alkalmazkodniuk kell a fényviszonyok gyakori változásaihoz.

A klinikai vizsgálatok kimutatták a szőlőmag-extraktum magas hatékonyságát a krónikus vénás elégtelenség tüneteinek enyhítésére. Jótékony hatásait kimutatták a diabéteszes retinopátiára, valamint az érfalgyengeségre is. Megerősítették kedvező antioxidáns hatását is, amely lassítja a retina degeneratív változásainak progresszióját.

Kockázati tényezők

A szemgyógyászok rámutatnak arra, hogy az említett szembetegségekkel kapcsolatban számos kockázati tényező van, amelyek negatívan befolyásolják a szem természetes védekezési mechanizmusát:

• szembetegségekre való családi hajlam
• világos szem (halványkék, világosszürke)
• különböző típusú sugárzások hosszú távú expozíciója
• az antioxidánsok alacsony fogyasztása az étrendben
• dohányzás
• Alkohol
• elhízás
• szívbetegség
• magas vérnyomás
• cukorbetegség
• női nem
• 50 év feletti életkor

Ha a fent említett kockázati tényezőkből legalább 2 jelen van, a kutatók napi 12 mg lutein használatát javasolják. Abban az esetben, ha nem tudja a szükséges mennyiségű mikrotápanyagot táplálékkal pótolni, hiányát kompenzálja egyedülálló, természetes alapanyagú étrend-kiegészítővel, a Lutein-Z antioxidánsokkal.

Az „ötvenes“ életkor

Már 46 éves? Még nem túl késő! A szakértők szerint 46 éves korban radikálisan megváltozik az éleslátás. A karotinoidok mennyisége a szem retinájában a korral jelentősen csökken és a lencse szerkezetében változások jelentkeznek. Körülbelül ötven éves korban ez olvasás problémákhoz vezet, a betűk felismeréséhez szükséges a látás korrekciója körülbelül 1,5 dioptriával, míg a távoli éles látás megmarad. Ez a folyamat részben késleltethető, ill. a további romlás megállítható.

Az életkorral járó látáskárosodás megakadályozásának alapjaként az orvosok az antioxidánsokat ajánlják, lehetőleg természetes módon. A természetes vitaminok kedvezőbbek a szervezet számára, sokkal hozzáférhetőbbek. Hatóanyagjaik a szintetikus vitaminokkal ellentétben könnyebben felszívódnak és nem terhelik az emésztőrendszert. Ezeknek a feltételeknek megfelelnek a kanadai Jamieson vitaminoknak, amelyeket gyümölcs- és növény kivonatokból készítenek a saját ökológiailag tiszta ültetvényeikből a világ különböző részein.

   
Vissza a lap tetejére