5 tényező a fehérjékről, amelyekről eddig nem tudott

5 tényező a fehérjékről, amelyekről eddig nem tudott

Amikor a beszélgetés témája a fehérjékre terelődik, úgy tűnhet, hogy már minden kérdésre tudja a választ: a csirkét meg kell grillezni, a steaket meg kell sütni, és minden adagot ellenőrizni kell. De vigyázat, ennél sokkal többet tudunk! Tudta, hogy a "fehérje" szó eredete a görög "proteios" szóra vezethető vissza (lazán fordítva: "első" vagy "első a sorrendben")? A fehérjék számos aminosavból állnak, amelyeket peptidkötés köt össze. Az alapok elsajátítása után még sok olyan tényező van, amelyet valószínűleg nem tudott a fehérjékről.

1. Életben tartanak minket

A tápanyagok listáján, melyek biztosítják testünk működését, a fehérjék a lista élén állnak. Ők felelősek az izomtömeg felépítéséért és fenntartásáért, ezért minden mozgás alapját képezik. A zsírok és szénhidrátok után (amelyek megfelelnek a táplálkozás egyéb fő összetevőinek) a fehérjék a testtömeg átlagosan körülbelül 15% -át teszik ki. Megtalálhatóak a test minden egyes sejtjében, így fehérjék nélkül az élet nem létezne.

2. Nem minden fehérje képződik azonos mennyiségben

Tudta, hogy az emberi test csaknem 2 millió különböző típusú fehérjét képes előállítani, és hogy az  élő organizmus birodalmába több mint 10 millió különböző típusú fehérjét azonosítottak? Azonban nem mindegyik képződik azonos mennyiségben, és szintén nem ugyanazt a célt szolgálja. Egyesek raktárfehérjékként működnek, mások a test védelmét szolgálják. Például az inzulin, a hasnyálmirigy által termelt hormonfehérje a vércukorszintet szabályozza, míg a kollagén szerkezeti fehérje az izmok, a csontok, az inak, a bőr és a porc rendszerét hozza létre. A tejsavófehérje, a táplálék-kiegészítőkben és a tejtermékekben gyakran előforduló összetevő, a fehérje keveréke, amely a test számos funkcióját biztosítja, beleértve a víz és a tápanyagok sejtekbe történő szállítását.

3. Nemcsak a testmozgást segítik elő

Bár a fehérjéket gyakran olyan komponensként emlegetik, amit az edzés után kell használni, valójában viszont az izomtömeg növelése mellett sokkal több előnyt kínálnak.

Ezen kívül részt vesznek:

- a vércukorszint kiegyensúlyozásában
- a hangulat javításában és az energia növelésében
- fogyás és zsírégetésben
- a kognitív funkciók javításában
- a csontok valamint a szív - és érrendszer egészséges állapota fenntartásában
- az öregedés lassításában

4. Kevesebbre (vagy többre) van szüksége, mint ahogy gondolná

A húsz alap aminosav közül kilencet esszenciálisnak tekintenek. Ez azt jelenti, hogy az emberi test nem tudja egyedül előállítani, ezért táplálék vagy táplálék-kiegészítő formájában kell bevinni a szervezetbe. A fehérjék az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú elemei közé tartoznak, és fontos szerepet játszanak a jó egészség biztosításában. A megfelelő fehérjebevitelre vonatkozó ajánlások az évek során megváltoztak, 1939-ben csupán a kalóriák 10-12% -a volt, de az idő múlásával ez a szint 35% -ra emelkedett, főleg a gyermekeknél és az anyukáknál. Bár a fehérjében gazdag étrend rendkívül tápláló, fontos ügyelni arra, hogy mennyi fehérjét és milyen célból fogyaszt. A mennyiség a szervezet igényeitől függ.

Általánosságban azonban elmondható:
- A felnőtteknek (19 év felett) 0,8 gramm fehérjére van szükség testtömeg-kilogrammonként az egészséges test fenntartásához. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 68 kg-os felnőttnek napi 60 gramm fehérjét kell bevennie.
- Ha a test nagyobb hatásnak van kitéve, akár betegség, akár testmozgás, vagy hosszan tartó fáradtság miatt, akkor a bevitelt 1,2-1,8 g / testtömeg-kg-ra kell növelni.
- Terhesség alatt kb. 1,1 g / kg fogyasztása javasolt, és ezt az adagot 1,3 g / testtömeg-kg-ra kell emelni a szoptatás alatt.
- Ha az izomtömeg növelése a hobbija, akkor napi 1,4-2,0 g / testtömeg-kilogrammra lesz szüksége.
- A felnőtteknek (19 év felett) 0,8 gramm fehérjére van szükség testtömeg-kilogrammonként az egészséges szervezet fenntartásához.

5. Nemcsak a húsban találhatóak meg

Téves az az állítás, miszerint a fehérjéket csak húsból lehet bevinni a szerveztünkbe. Az igazság az, hogy számtalan fehérjeforrás létezik, a halaktól, a tojástól, a dióféléktől kezdve a hüvelyesekig és a babig. Így mindenki a saját ízlése szerint választhat gazdag és könnyen elérhető fehérjeforrást.

Forrás

Mennyiség

Fehérje tartalom

Sötét bab

1 csésze

15 g

Lazac

1 szelet (85 g)

17 g

Csibe

1 csésze (szeletelve)

38 g

Quinoa

100 g

14,1 g

Ha úgy érzi, hogy nem elegendő a fehérje bevitele, vagy ha szeretné reggel "feldobni" a napját, akkor egy fehérjetartalmú étrend-kiegészítő lehet a megfelelő termék az Ön számára. Egy adag általában 20 g fehérjét tartalmaz, és a étrend-kiegészítő így kiváló segítővé válik a hiányzó tápanyagok pótlásához, vagy közvetlenül helyettesítheti a könnyebb ételt vagy snacket. A fehérje-kiegészítők emelik az energiaszintet is, és megfelelő étrenddel és testmozgással kiegészítve segíthetnek az izomtömeg növelésében.

A szénhidrátokból származó kalóriák egy részének a fehérjékből származó kalóriákkal való helyettesítése meghosszabbítja a jóllakottság érzését, megteremti a belső egyensúlyt és leküzdi az édességek iránti vágyat. Csak annyit kell tennie, hogy a turmixgépben összekeveri kedvenc gyümölcs- és egyéb összetevőinek keverékét, jeget, tejet vagy más választott italt és fehérje-keveréket ad hozzá - és kész a finom ital!

Egyetlen mérőkanál ebből a fehérje étrend-kiegészítőből biztosítja a 100% -os napi szükséges vitaminbevitelt. Ha további gyümölcsöket, zöldségeket és különféle magvakat ad hozzá, akkor egy univerzális receptet kap, mellyel biztosítani tudja szervezetének az egészséges, ajánlott napi gyümölcs vagy zöldség adagot.

   
Vissza a lap tetejére