banner jamieson odborne clanky vyzivove doplnky pre sport a fitnes
banner jamieson odborne clanky vyzivove doplnky pre sport a fitnes2 A sportolás és a fitness fontos része az egészséges táplálkozás, de nem csak a makronutriensekre (cukrokra, zsírokra, fehérjékre) kell odafigyelnünk, hanem a vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is, amelyeket a mikronutriensek közé sorolunk.
« vissza

Étrend-kiegészítők sportolóknak

20.08.2018

Nyomtatás

Az egészségünkről való gondoskodás egyik legfontosabb területe az elegendő fizikai aktivitás biztosítása a munkát és a napi tevékenységeket meghaladva. Függetlenül attól, hogy élsportról, szabadidős tevékenységekről, testformálásról vagy rendszeres testmozgásról van szó, szükséges ügyelni arra, hogy a fizikai megterhelés következtében megnövekszik a test bizonyos anyagokra való igénye.

A testmozgás során a test jobban izzad, megnövekszik az anyagcsere és a légzés iránti igénye, a testmozgás után pedig a test nagyobb mértékben regenerálódik és energiatartalékot alakít ki. Ez mind növeli az ún. mikronutriensek iránti igényt.

A sportolás és a fitness fontos része az egészséges táplálkozás, de nem csak a makronutriensekre (cukrokra, zsírokra, fehérjékre) kell odafigyelnünk, hanem a vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is, amelyeket a mikronutriensek közé sorolunk.  Elegendő mennyiségük vagy hiányuk meghatározza, hogy az ember milyen teljesítményre képes és képes-e megbirkózni a megterheléssel ill. a szervezet későbbi regenerációjával.

 

Az izomnövekedés támogatása

Míg régebben az izomnövekedést kizárólag az erősportokhoz kötötték, mára a normál testsúly fenntartásának és elérésének az egyik legfontosabb eszközé vált. Az izomtömeg mennyisége a teljes napi energiakiadásnak felel meg, nemcsak a fizikai aktivitás, hanem a normál napi tevékenység során is.

A megfelelő izomnövekedéshez a táplálékban vagy étrend-kiegészítőkben megtalálható elegendő mennyiségű fehérjék (proteinek) szükségesek, valamint bizonyos mikronutriensek, amelyek szabályozzák és irányítják a fehérjetermelést és ezáltal az izmokat is a testben.

A fehérje hiánya a táplálékban az izomtömeg elégtelen fenntartásához és növekedéséhez vezet, ami jelentősen csökkenti az átlagos napi energiakiadásokat (kalóriákat) a súlygyarapodás kockázatának megnövekedésével.

A normál étrendben való fehérje hiány esetén protein készítmények használhatók (mesterséges édesítőszereket, ízesítőket vagy festékeket nem tartalmazó készítmények ajánlottak.)

Fogyasztásuk minden edzés után javasolt, ill. a normál étrend kiegészítőjeként ajánlott.

A magnézium hozzájárul a normál fehérjeszintézishez. Rendszeres, hosszú távú étrend-kiegészítés ajánlott a rendszeres fizikai aktivitást űző embereknek. A megnövekedett igények az extrém fizikai aktivitások és a túlzott folyadékveszteség következményei.

A megfelelő magnéziumszint fenntartásához elegendő D3-vitamin szükséges, ezért különösen ajánlott főleg a kevésbé napsütéses hónapokban a magnézium és D3-vitamin kombinációját tartalmazó készítményeket szedni.

A cink hozzájárul a normál tesztoszteronszint fenntartásához. A tesztoszteron egy hormon, amely természetesen fordul elő az emberi szervezetben (nagyobb mértékben a férfiaknál, mint a nőknél). Természetes anabolikus hatása serkenti a fehérjeszintézist és az izomnövekedést.

A cink hiánya esetén megnövekszik a tesztoszteron elégtelen termelése és hatása a szervezetben , ami az izomtömeg termelésének és növekedésének a lelassulását is eredményezheti.

 

Megfelelő izom- és idegregeneráció

Minden megnövekedett fizikai aktivitás után megfelelő regenerációs időre van szükség. Ez az az idő, amelyre testünknek szüksége van, hogy helyreállítsa a sérült struktúrákat (izmokat, kötőszöveteket stb.),  az energiaellátást (ATP, glikogén) és elektrolitokat, amelyek szükségesek a megfelelő izomösszehúzódáshoz és a megfelelő idegi aktivitáshoz.

Az elégtelen regeneráció kimerültséghez és fáradtsághoz vezet és nagy mértékben a szervek, különösen az izmok, kötőszövetek és idegszövetek  túlterhelését és károsodását veszélyezteti. Ugyanakkor feltételezhető, hogy az egyén nem fog standard fizikai és gyakran mentális teljesítményt elérni.

A C-vitamin hozzájárul a kimerültség és a fáradtság csökkentéséhez. Ugyanakkor a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez az intenzív edzés alatt és után. A C-vitamin szintén hozzájárul az energiatermelés szempontjából fontos anyagcseréhez.

A C-vitamint hiánya esetén napi szinten kell pótolni. Ezenkívül túlzott fizikai terhelés esetén is pótolandó.

A kimerültség és a fáradtság csökkentését elősegítő mikronutriensek közé számos B-vitamin is tartozik: B2, B3, B5, B6 és B12. Ezek a vitaminok részt vesznek a sejtek energetikai anyagcseréjében, ezért felelősek az energia elegendő termeléshez és felhasználásához.

Ezeknek a vitaminoknak (egyénileg is) a hiánya kimerültséget és fáradtságot okozhat, amely fizikai és szellemi teljesítmény esetleges csökkenésével jár.

A magnézium hozzájárul a kimerültség és a fáradtság csökkentéséhez. A magnézium részt vesz az ATP, egy molekula kialakulásában, amely a sejtek energiaforrásaként szolgál. A magnézium hiánya az energiatermelés és hasznosítás romlásához vezethet, amely a fizikai és szellemi teljesítmény későbbi csökkenését jelenti.

A megfelelő magnéziumszint fenntartásához elegendő D3-vitamin szükséges, ezért különösen ajánlott a kevésbé napsütéses hónapokban a magnézium és D3-vitamin kombinációját tartalmazó készítményeket szedni.

 

Az izmok megfelelő működésének támogatása

Minden fizikai aktivitás esetében kulcsfontosságú az izmok megfelelő működése. Az izom összehúzódása összetett folyamat, amelyekben ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium), valamint néhány más mikronutriens vesz részt.

A mikronutriensek szempontjából az izmok elégtelen táplálása csökkent izomteljesítményt, rossz izomösszehúzódást vagy más izomproblémákat eredményezhet.

A kalcium hozzájárul az izmok megfelelő működésének fenntartásához. Ugyanakkor a kalcium hozzájárul a megfelelő neurotranszmisszióhoz, azaz az idegimpulzusok átviteléhez az izmokhoz, ami elősegíti a helyes izom- és mozgáskoordinációt.

A kalciumhiány esetén fontos a napi szinten való pótlás. Ezenkívül túlzott fizikai terhelés esetén is pótolandó.

A D-vitamin hozzájárul az izmok megfelelő működésének fenntartásához. Ugyanakkor a D-vitamin felelős a kalcium megfelelő felszívódásáért és a normál értékének fenntartásáért.

D-vitamin hiány esetén különböző izomrendellenességek és diszfunkciók fordulhatnak elő.

A D-vitamint hiánya esetén folyamatosan kell pótolni (különösen a téli hónapokban), de a kalciummal való egyidejű pótlás is lehetséges kombinált készítményben.

A kálium hozzájárul az izmok megfelelő működésének fenntartásához. Ugyanakkor a kálium fontos a szívizom megfelelő működéséhez. Kálium szükséges az idegimpulzus (neurotranszmisszum) helyes átviteléhez is.

A megfelelő káliumszint fenntartása érdekében lehetséges a folyamatos pótlás. A túlzott fizikai megterhelés után is lehetséges a kálium alkalmazása, ha fennáll annak hiányossága.

 

Forrás: www.adc.sk

Kapcsolódó termékek

B-vitamin komplex C-vitaminnal 100 tbl.»

Kalcium és D3-vitamin 600 mg/400 IU 75 tbl.»

Kálium 100 mg nyújtott hatású 100 tbl.»

Magnézium 250 mg 90 tbl.»

B12-vitamin 250 µg 100 tbl.»

C-vitamin 1000 mg 120 tbl.»

C-vitamin 1000 mg elnyújtott hatású 120 tbl.»

C-vitamin 500 mg 120 tbl.»

C-vitamin 500 mg elnyújtott hatású 100 tbl.»

C-vitamin 500 mg kék áfonya ízű, szájban oldódó 120 tbl.»

C-vitamin 500 mg szopogató tabletta szőlő ízesítéssel 120 tbl.»

C-vitamin 500 mg szopogató tabletta narancs ízesítéssel 120 tbl.»

C-vitamin 500 mg szopogató tabletta trópusi gyümölcs ízesítéssel 120 tbl.»

C-vitamin 500 mg szopogató tabletta háromféle gyümölcs ízesítéssel 120 tbl.»

D3-vitamin 1000 IU 100 tbl.»

D3-vitamin 1000 IU szopogató tabletta narancs ízesítéssel 100 tbl.»

D3-vitamin 400 IU 90 tbl.»

D3-vitamin 1000 IU szopogató tabletta csokoládé ízesítéssel 100 tbl.»

D3-vitamin Kids 400 IU szopogató tabletta eper ízesítéssel gyerekeknek 100 tbl.»

C és D3-vitamin 500 mg/ 500 IU szopogató tabletta cseresznye ízesítéssel 75 tbl.»

Cink 10 mg 100 tbl.»


Legújabb cikkek

Mikor és hogyan használjuk az étrend-kiegészítőket

A két leggyakoribb kérdés, amelyet az orvosoknak, gyógyszerészeknek vagy táplálkozási szakembereknek felteszünk...»

Várandós? Tegye ezt ...

Ha Ön várandós vagy családot tervez, életének ennek egyedülálló  időszakában intenzíven...»

A táplálkozás négy összetevője, amelyre minden férfinak szüksége van

Elgondolkodott már azon, vajon a barátnők vagy rokonok miért ajánlják, hogy...»