Probiotikumokkal az egészségünkért

A probiotikumok szinte csodákra képesek. Ugyanis vissza tudják állítani szervezetünk megrongálódott belső környezetét a normál állapotba. Képesek helyreállítani a megzavart bakteriális bélflóra egyensúlyát és hatékonyan segítik a túlterhelt emésztőrendszert. Alaposan védik nemcsak a belek egészségét, hanem a nők hüvelyi ökoszisztémáját is. Használatukat az orvosok leggyakrabban az antibiotikumos kezelés alatt és után javasolják. Az egészség helyreállításának és az immunitás erősítésének természetes módja.

Probiotikumokkal az egészségünkért

A probiotikumok olyan baktériumkultúrák, amelyek a bél mikroflórájának optimalizálásával hozzájárulnak  azoknak a hibáknak a helyreállításához, amelyeket emésztőrendszerünk és később immmunrendszerünk sínyli meg. Támogatják a bél nyálkahártyájának a "jó" baktériumok általi kolonizációját, és így megakadályozzák a patogén "rossz" baktériumok szaporodását. A legfontosabb jó baktériumok közé tartoznak a laktobacillusok, amelyek fontos tejsavat, bifidobaktériumokat és bizonyos típusú streptococcusokat termelnek. Gyakran előfordulnak a bélben, savanyú tejtermékek (joghurt, kefir, savanyú tej, acidofil tej, egyes sajtok, pasztőrözetlen juhtúró), valamint erjesztett zöldségek (káposzta, erjesztett uborka ...) formájában jutnak be a szervezetbe. Megfelelő egyensúlyban kell lenniük, ez nagy jelentőséggel bír a testünk számára, mivel jelenlétük számos anyagcseréhez és a testünkben létfontosságú folyamatokhoz szükséges.

Támogatják az emésztést, segítenek az étkezési rendellenességeknél

A probiotikumok pótlása a biztonság arra, hogy a megzavart bélmikroflóra esetén biztosítsuk a hasznos baktériumok pótolhatatlan komplex működését, amely általában a bélben élettanilag jelen lévő baktériumok szerepe. Pótlásával milliárd élő, aktív probiotikus baktériummal látjuk el a bélrendszert, amelyek pozitív hatással vannak az emberi mikrobiomára.

Segítik a bél mikroflóra egyensúlyának fenntartását és helyreállítását, pozitívan befolyásolják az emésztést és támogatják a főbb emésztőrendszeri problémák - hasmenés, puffadás vagy problémás ürítés - gyors kezelését. Mivel az említett nehézségek leggyakrabban az otthoni, vagy a nyaralási étkezési hibák elkövetésekor, valamint az antibiotikumok szedése után a bél mikroflóra zavarának következményei, ezért javasoljuk, hogy a probiotikumok legyenek kéznél az otthoni vagy nyaralási elsősegélykészletben. Fontos szerepet játszanak a bél méregtelenítésében, valamint a vitaminszintézisben.

Enyhítik a bakteriális és vírusos betegségek megnyilvánulásait

A bélrendszer kolonizálásával a probiotikumok nemcsak a bél megfelelő működését segítik elő, hanem támogatják az immunitást is. A bél mikroflóra a bél immungátjának pótolhatatlan része. Képes megteremteni és befolyásolni a bél specifikus immunválaszát, és normalizálja a bél nyálkahártyájának "működését". Ezért nagyon fontos a helyes bél mikroflóra létrehozása, amely az antimikrobiális immunitás első hatalmas forrása. Az immunrendszer erősítésén túl a probiotikumok javítják a betegség lefolyását is. Ezt bizonyítja a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet által támogatott német kutatók nemrégiben befejezett tanulmánya, amely 479 egészséges önkéntessel dolgozott 18 és 67 év között. Két csoportra osztották őket, és mindegyiküknek adtak multivitaminokat. Az első tiszta multivitamint, a második probiotikumokkal gazdagított multivitamint szedett. 2 hét után mindkét csoportot rinovírusoknak vetették alá. Ezt követően mindkét csoport legyőzte a vírusos betegséget, ám ennek során nagyon szignifikáns különbség mutatkozott! A probiotikumokat tartalmazó multivitaminokat használó önkénteseknek 30% -kal rövidebb lejáratúak voltak a megfázás jelei és tünetei, ugyanúgy 30% -kal volt rövidebb a munkaképtelenség és 76% -kal volt alacsonyabb a láz előfordulása, összehasonlítva azokkal az önkéntesekkel, akik csak multivitamint szedtek! A tanulmány eredményei azt is kimutatták, hogy a probiotikumok nemcsak a baktériumokkal szembeni védelmet nyújtják, hanem enyhítik a vírusos betegségek lefolyását és megnyilvánulásait is!

Felügyelik a hüvelyi mikroflórát

A probiotikumok, különösen a laktobacillusok a hüvelyi baktériumok között is dominálnak. Természetes aktivitásuk révén tejsavat, hidrogén-peroxidot és bakteriócideket termelnek - olyan anyagokat, amelyek elpusztítják a nemkívánatos baktériumokat. Csökkentik a hüvely pH-ját, és a nyálkahártya környezete minden patogén baktérium számára elviselhetetlenné válik. Számos tényező azonban megronthatja ezt a törékeny egyensúlyt és csökkentheti a „jó” baktériumok számát. Rizikót jelent a menopauza - ösztrogénhiány, fogamzásgátlás, spermicidek vagy cukorbetegség. A hüvelyi ökoszisztéma egyensúlyát egyes gyógyszerek, különösen az antibiotikumok és citosztatikumok, valamint a nem megfelelő étrend, különösen a kolbászok, édességek és alkoholos italok is veszélyeztethetik. Az intim helyeknek nem tesz jót a medencében való hosszú tartózkodás vagy a nedves fürdőruha viselete, illetve a szintetikus anyagból készült fehérnemű. A laktobacillusok számának csökkenésével a nyálkahártya pH-ja növekszik, és ezzel megnő a különféle baktériumok száma is, amelyek felelősek a vaginális fertőzésért vagy a hüvelygombáért.

Terhesség alatt is használható

A laktobacillusokat tartalmazó probiotikumokat a nőgyógyászok terhesség alatt is javasolják, amikor a hormonális változások következtében a kismama hajlamosabb lehet hüvelyi problémákra. Segítik a terhes nők B típusú streptococcusok elleni védelmét is. Bár ennek a baktériumnak a gyermekre való átvitele a szülés során ezer esetből csak kb. kettőnél nyilvánul meg, viszont az azonnali cselekvési képessége problémás fertőzést okozhat az újszülöttnél. A laktobacillusok pozitív hatással vannak a koraszülés megelőzésére is. Ez annak tulajdonítható, hogy képesek csökkenteni a hüvelyi pH-t.

A probiotikumok egyéb jelentős hatásai

- Hatnak a gyomorfekélyekre, megvédik a gyomorfalat a káros anyagoktól
- Részt vesznek bizonyos vitaminok, különösen a K- és B-vitaminok szintézisében
- Javítják a kalcium felszívódását
- Segítik a tejtoleranciában szenvedő emberek laktóz intoleranciájának csökkentését
- Jó hatással vannak a "káros" LDL koleszterin csökkentésére, hozzájárulva ezzel a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez
- Csökkentik az allergia, beleértve az atópiás ekcéma kialakulásának kockázatát, és javítják ezen betegségek állapotát

A legfrissebb információk szerint a baktériumflóra megfelelő egészséges összetétele nemcsak a szervezet életképességét folyásolja be pozitívan, hanem pozitív hatással van a jó egészségi állapot várható élettartamának meghosszabbítására.

Egy legyengített szervezetnek étrend-kiegészítő formájában adagolt probiotikumok esetén az előállítási technológiájának garantálnia kell a hatóanyagok minőségének megőrzését a csomagolás felnyitása után is, figyelembe kell vennie a gyomorsavakkal szembeni rezisztenciáját az emesztőrendszeren való átmenet során, és a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait klinikai vizsgálatokkal kell megerősíteni.  Ilyenek például a Jamieson probiotikumok, amelyekhez bizonyított természetes forrásokból származó első osztályú alapanyagokat használnak, és egyedülálló technológiával készülnek, amelyen 360 különféle eljárást, ellenőrzést és tesztet végeznek a hatóanyagok minőségének fenntartása érdekében.

   
Vissza a lap tetejére