Biztonságos napozást mindenkinek!

Ismét eljött az évnek az időszaka mikor elpakoljuk a csizmákat, kabátokat és elrakjuk a téligumikat. De gondoljuk meg kétszer mielőtt a téli D-vitaminunkat a szekrény hátuljába hagyjuk kallódni!

Igen, jól hallottad, még nyáron is szükséged van a D-vitaminodra.

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a napsugárban való fürdőzés kielégíti szervezetünk D-vitamin szükségletét.

A D-vitamin egy alapvető zsírban oldódó vitamin, ami fontos szerepet játszik gyakorlatilag a szervezetünk egész működésében. A D-vitamin létfontosságú az erős csontok és az egészséges immunrendszer fenntartásához. Az egyik módja az elegendő D-vitamin bevitelnek, hogy megfelelő ételeket fogyasztunk, ami nagyon nehézkes tud lenni. Valójában, ebbe a pár természetes forrásba csak a zsíros hal, a tojássárgája és a gomba tartozik. A másik módja a D-vitamin bevitelnek a napozás. Amikor napsütés éri a bőrünket, olyan kémiai folyamatok sorozata indul el, amelyek hatására megnövekedik a D-vitamin szint a szervezetünkben. Viszont mielőtt kimész, hogy az az összes nyári napsugarat magadba szívd, fontos megérteni a túlzott napozással összefüggő kockázatokat és azokat a tényezőket, amik korlátozzák a D-vitamin felszívódását.

A napozás és a vele járó káros UV sugárzás a bőrrák vezető oka Kanadában. Az UV sugárzás okozhat égést, a korai bőröregedést és vezethet bőrrákhoz. A Kanadai Rákkutató Alapítvány által 2014-ben végzett ComPARe tanulmány, a napozást és a szolárium használatát határozta meg a bőrrák két leggyakoribb okaként. Az esetek legalább 62 százaléka megelőzhető lett volna az UV sugárzásnak való kitettség csökkentésével. A túlzott napozás okozta megbetegedések száma növekszik. Ha a jelenlegi trend folytatódik, az UV sugárzás okozta melanoma esetei növekedhetnek 4300-rol 6100 esetre 2042-ig abban az esetben, ha a kanadaiak továbbra is barnítják a napon a bőrüket és fájdalmas égéseket szereznek ezáltal. Habár a naptej véd a bőrrák ellen, megakadályozza a D-vitamin optimális szintetizálásában a szervezetünket.

Egy könnyű, hatékony, bőrkímélő módja az optimális D-vitamin szint elérésnek, a Jamieson D-vitamin. Kanada első magas hatékonyságú természetes D-vitaminja. Napi egy tabletta segít megelőzni a D-vitamin hiányt.

   
Vissza a lap tetejére