banner jamieson time change
banner jamieson time change2 Habár nekünk ez az idő, amely lerövidíti az alvást, elhanyagolhatónak tűnhet, viszont kimutatták, hogy az időeltolódás jobban befolyásolja egészségünket, mint gondolnánk.
« vissza

Ne engedje, hogy az időeltolódás alvászavarokat okozzon!

27.03.2019

Nyomtatás

Közeleg az idő, amikor végre örülhetünk a melegebb időjárásnak és élvezhetjük a hosszabb napokat. Viszont ellentétben az októberi időeltolódással, amikor 1 órával többet aludhatunk, márciusban 1 órával kevesebb alvás vár minket. Habár nekünk ez az idő, amely lerövidíti az alvást, elhanyagolhatónak tűnhet, viszont kimutatták, hogy az időeltolódás jobban befolyásolja egészségünket, mint gondolnánk.

A nyári időszámítás okozhat cirkadián ritmuszavarokat, alvászavarokat és változásokat az ébredésben. Ennek eredményeként a reggeli ébredés nehéznek tűnhet és az egész nap folyamán levertnek érezheti magát. De ez még nem minden.

Vizsgálatok alapján kiderült, hogy ez a változás az alvási szokásokban párhuzamba hozható a mentális éberség változásaival – amely jelentős tényezője lehet a megnövekedett autóbalesetek és munkabalesetek számának, melyek az időeltolódás után fordulnak elő. Ezenkívül ebben az időszakban megnövekedett a szívrohamok száma, mivel az alvásszokások megváltozása növeli a stressz hormonok és a gyulladások növekedését. "Cyberloafing" (az internethasználat személyes használatra munkaidőben), ami egy viszonylag új fogalom és amely összefüggésben van a csökkentett produktivitással a munkahelyen, ez is az időváltozással kapcsolható össze.

Szerencsére, tehetünk egy pár dolgot, amely segít szabályozni az alvásidőt, és elkerülni az időváltozás nem kívánt hatásait.

Néhány nappal az időeltolódás előtt állítsa be az új napirendjét. Menjen aludni fél órával vagy 1 órával hamarább mint máskor. Ha az időeltolódás előtt alváshiányban szenved, akkor a változás után még jobban fogja érezni az 1 óra hiányát addig, amíg szervezete hozzá nem szokik.

Győződjön meg róla, hogy sötét szobában alszik-e. Bármilyen fény, legyen az utcai lámpa vagy egy mobiltelefon, hatással lehet a melatonin termelődésére a szervezetben, és így az alvás minőségére is.

Az időeltolódás előtt 4-5 nappal próbáljon étrend-kiegészítőt szedni az alvás elősegítésére, amelyek melatonint vagy növényi kivonatokat tartalmaznak, melyek segítenek ellazítani a szervezetet, mint például a Jamieson Relax & Sleep. Segít szabályozni az alvásidőt, az ébredést, hozzájárul az elalváshoz szükséges idő csökkentéséhez, növeli az alvásidőt és javítja annak minőségét, nincs negatív mellékhatása, mint például az altatóknak.

Figyelmébe ajánljuk a B12-vitamin étrend-kiegészítőt, amely segít csökkenteni a fáradtságot és növeli az energiaszintet a nap folyamán. Ez különösen fontos azok számára, akik már szednek valamilyen gyógyszert, elmúltak 50 évesek vagy vegetáriánusok. A B12-vitamin energiaszint csökkenéshez, hangulatváltozásokhoz és koncentrációzavarokhoz vezethet, amely ronthatja az alvás minőségét.

Abban az esetben, hogyha a fáradtság vagy a kellemetlen érzés továbbra is gondot okoz, kérem forduljon orvosához, aki kivizsgálja ennek okát és ha kell orvosolja.