ilustracne jamieson odborne clanky myslite si ze mate dostatok vitaminu d A D-vitamin zsíroldékony vitamin, melyet a szervezet egyrészt táplálékkal vesz fel másrészt a napfény UV sugarai által a bőrben keletkezik előanyagából
« vissza

Hogyan jutunk D-vitaminhoz

01.11.2013

Nyomtatás

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, melyet a szervezet egyrészt táplálékkal vesz fel másrészt a napfény UV sugarai által a bőrben keletkezik előanyagából, majd a májban és a vesében történő átalakulások során nyeri el végső, aktív formáját. D-vitamin elnevezés alatt két vegyületet is értünk: a D2-vitamint (ergokalciferolt) és a D3-vitamint (kolekalciferolt).

Egyes szakértők szerint a világ népességének fele szorulna D-vitamin pótlásra, körülbelül egymilliárd ember kifejezetten D-vitamin-hiányos. A probléma egyre súlyosabb lesz, mivel az emberek egyre kevesebb időt töltenek szabadban, és mind többet a szobában. A D-vitamint normál esetben a szervezet termeli, ha megfelelő mennyiségű napsugárzás éri, ennek hiányában azonban pótlásra szorul. Természetes forrása lehet a halolaj, a tojás, a lazac, a makréla vagy a hering is. Bár a megfelelő étrend és a napfény a legfontosabbak a vitaminhiány megelőzésében, vannak olyan adatok is, melyek arra engednek következtetni, hogy genetikai háttere is lehet a D-vitamin hiányának.

A D-vitamin kétszáznál több gén működését befolyásolja, köztük olyanokét, amelyek a rák vagy az autoimmun betegségek – így például a szklerózis multiplex - kialakulásával függenek össze.
A D-vitamin hiánya jól ismert kockázati tényezője az angolkórnak, de korábbi kutatások bizonyítékai arra utalnak, hogy növelheti az érzékenységet az autoimmun betegségekre, növeli az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, illetve hatással van bizonyos daganatos megbetegedésekre vagy akár a demencia kialakulására. Egy publikált tanulmány szerint hiányában megnő a Parkinson-kór kialakulásának esélye is.

Az eredmények ismeretében a kutatók hangsúlyozzák: a vitamin hiánya növeli a fogékonyságot számos betegségre, és ezt az egészségügyi hatóságoknak figyelembe kellene venniük például a terhes nők és a kisgyermekeket érintő intézkedések során. Mint mondják, D-vitamin-kiegészítők használata a terhesség alatt illetve kisgyermekkorban jótékony hatással lehet a későbbi egészségi állapotra is.

A D-vitamin étrendi forrásai között szerepelnek az olajos halak, mint a szardínia, a makréla, a lazac, a halolajok közül a csukamájolaj, illetve a tojássárgája. 1 evőkanálnyi csukamájolaj a napi ajánlott mennyiség 3-szorosát tartalmazza. Az Amerikai Egyesült Államokban a tejet, a gabonapelyheket, a narancsleveket, egyes joghurtokat és a margarint is dúsítják D-vitaminnal. D-vitamin jelenléte önmagában nem elegendő a megfelelő csont- és fogképződéshez, gondoskodni kell a megfelelő kalcium- és foszfát-bevitelről is. Sok kalciumot található a tejben és a tejtermékekben.

Gyermekekre szabott D-vitamin forrás a napsütés. Sajnos az ózonrétek elvékonyodása miatt ezzel is óvatosan kell bánni, de a késő délutáni napon tartózkodás biztosítja a késő tavasztól kora őszig terjedő időszakra a gyermekek optimális D-vitamin szintjét. A bőrben lévő előanyag, a 7-dehidrokoleszterin UVB sugarak (kvarclámpa fénye) hatására átalakul D-vitaminná, mely aktív formáját a májban és a vesében történő átalakulása során nyeri el. A létrejött aktív vitamin szabályozza a vér kalcium- és foszfátszintjét, valamint a csontképződést és a csontátépülést. Sajnos a káros sugarak ellen védő, magas faktorszámú naptejek, fényvédő krémek csökkentik a bőrben napfény hatására természetesen lezajló D-vitamin termelődését, és a helyzetet csak tovább rontja a nagyvárosok levegőjének nagyfokú szennyezettsége.