banner jamieson odborne clanky 60 sekund pre zdravsie srdce
banner jamieson odborne clanky 60 sekund pre zdravsie srdce2 A szívbetetgségek és stroke 80% -a elkerülhető az étrend és az életmód megváltoztatásával.
« vissza

60 másodperc a egészséges szívért

30.08.2017

Nyomtatás

Vessünk egy pillantást a szívbetegségekre. 10-ből 9 kanadainak van legalább egy kockázati tényezője, mely a szívbetegség kialakulásához vezet.¹ A szívbetegségek nem válogatnak; függetlenül az életkortól, nemtől vagy etnikai csoportól, ezért itt a megfelelő pillanat, hogy gondoskodjon a szívéről.

A szívbetetgségek és stroke 80% -a elkerülhető az étrend és az életmód megváltoztatásával.² Annak ellenére, hogy az étrend és az életmód megváltoztatása kellemetlennek tűnhet, létezik néhány egyszerű szabály, hogy a szívbetegségek kockázatát csökkentsük, ha a mindennapi életünk részévé válik. Némelyek ezek közül még 1 percet sem vesznek igénybe!

Meg tud tenni ma valamit ezek közül 60 másodperc alatt?

Étrend

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend az egyik legjobb dolog, amit egészsége fenntartása érdekében megtehet. Az étrend, ami jótékony hatással van a szívére, kedvező zsírokat, rostokat, friss gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz. Némely ételek hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez a szervezetben, ami az egyik legfontosabb tényező a szívbetegségek kialakulásában.

• Egyen magas rosttartalomú és tápanyagokban gazdag gyümölcsöt, például almát, vagy tegyen bogyós gyümölcsöt a smoothiába vagy a zabpelyhébe.

• A steak helyett ma válasszon vadlazacot.

• Valami extra táplálót keres? A szokásos tízóraiát vagy uzsonnáját cserélje le egy egyszerű és egészséges alternatívára, amely jó hatással van a szívére. Az avokádó nem csak a jó zsírok és rostok forrása, de az íze is kiváló.

• Törjön le egy kocka keserű csokoládét. A keserű csoki finom és bónuszként antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak szívünkre.

• Tegyen egy teáskanál kurkumát az ételébe. Így hozzájárul szíve egészségének fenntartásához, bár ízét az ételben nem is nagyon fogja érezni.

• Kávé helyett igyon zöld teát.

Stressz

Kimutatták, hogy a stressz elősegíti a gyulladást. Amikor stresszhelyzetben vagyunk, testünk stressz hormont, kortizolt termel. A kortizol magas szintje magas vérnyomást, szabálytalan szívverést és vérrögképződést okoz, ami növeli a szívroham kockázatát.

Tipp: kevesebb stressz.

• Akár otthon, munkahelyen vagy csúcsforgalomban tartózkodik, néhány másodpercre összpontosítson a mély lélegzésre. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy enyhítsük a szorongás és a stressz tüneteit. Ha lazít és a légzésre koncentrál, akkor a megnövelt oxigénellátás segít megnyugtatni az agyat.

• Stresszel? Feladatai felhalmozódtak? Mondjon ma valaminek "NEM-et". Csak egy másodpercet vesz igénybe. Ne vállaljon magára többet annál, mint amennyit képes megtenni.

Testmozgás

Bizonyított, hogy a rendszeres testmozgás a fizikai előnyök mellett, amelyet testének biztosít, hozzájárul a szívbetegségek kialakulásának vagya kockázati tényezőinek csökkentéséhez, mint pl. elhízás, stressz, magas vérnyomás és cukorbetegség. Érdeklik a torna további előnyei? Már néhány hét rendszeres testmozgást követően jelentős különbségeket észlel, például a vérnyomás csökkenését.³

• Próbáljon ki olyan gyakorlatokat, amelyek az irodában is elvégezhetők, pl. Stretching vagy guggolás. Vagy álljon fel egy percre és sétáljon. Az ülőmunka nagy hatással lehet arra, hogy naponta hány órát tölt a fizikai aktivitással.

• Tudja meg, milyen fitness lehetőségek állnak rendelkezésre a környéken és próbáljon feliratkozni rájuk. Használja ki a mai napot kiindulópontként - próbáljon ki egy új tevékenységet, jógát, pilateszt vagy csoportos gyakorlatokat esetleg egy érdekes túraútvonalat.

• Vásárláskor parkoljon egy kicsit távolabb, mint máskor. Ha dolgozik, próbáljon valahol kint ebédelni.

Étrend-kiegészítők

Nem ízlenek a halak? Lehet, hogy át kellene értékelnie a napi étrend-kiegészítők használatát. Az Omega-3 esszenciális zsírsavak bizonyítottan csökkentik a gyulladást, csökkentik a triglicerideket, pulzust és a vérnyomást. A kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin hozzájárul az általános egészségi állapot javulásához és hogy létezhet összefüggés az alacsony D-vitaminszint és a szívbetegségek kialakulásával kapcsolatban.

• A táplálék-kiegészítők napi alkalmazása semilyen erőfeszítést nem igényel. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy elinduljon az egészségesebb szív útján. Használjon Jamieson Omega-3-6-9 étrend-kiegészítőt. A napi vitaminadagjához tegye hozzá a Jamieson D-vitamin étrend-kiegészítőt, amely csökkenti a szívbetegségekkel járó kockázati tényezőket.

 

[1] http://www.heartandstroke.ca/heart/risk-and-prevention

[2] http://www.heartandstroke.ca/heart/risk-and-prevention

[3] http://www.heartandstroke.ca/get-healthy/stay-active/benefits-of-physical-activity