banner jamieson odborne clanky 5 sposobov ktorymi zima ovplyvnuje
banner jamieson odborne clanky 5 sposobov ktorymi zima ovplyvnuje2 A tél hatással lehet a testére és a lelkére is. Ha ismeri a lehetséges következményeket, azok egyszerű lépésekkel elkerülhetők.
« vissza

5 féle módszer, amivel a hideg befolyásolja a mentális és fizikai jólétünket

26.11.2018

Nyomtatás

A tél nem olyan rossz. Igaz, hogy a napok lerövidülnek és a hőmérséklet lecsökken, de sokak számára ez a kandalló előtti szunyókálás, a takaróba beburkolózva való esti filmezések és a családi összejövetelek időszakát jelentik. A telet teljesen ki kell használni. Nagy hatással lehet Önre, és itt nemcsak a köhögésre és a megfázásra gondolunk.

A tél hatással lehet a testére és a lelkére is. Ha ismeri a lehetséges következményeket, azok egyszerű lépésekkel elkerülhetők. Ebben a cikkben áttekintést nyújtunk Önöknek 5 módszerről, milyen hatással lehet Önre a tél és ugyanakkor tippeket adunk, amelyekkel átvészelheti azokat.

SAD-ra (seasonal affective disorder - szezonális érzelmi zavarra) való hajlam

Télen a munkába, ill. a munkából sötétben járunk. A napfény hiánya nagyon kimeríthet. A szezonális depresszió hangulatváltozásokat okoz, amelyet több tényező is kiválthat, köztük a napfény és a D-vitamin hiánya. A szezonális depresszió megelőzésének vagy kezelésének az egyik módja a terápiás lámpa. A 2011-es tanulmány szerint, napi 20 perc 10 000 lux intenzitású lámpa előtt jelentősen javíthatja a betegek hangulatát. Az American Academy of Physician Assistants című folyóiratban megjelent kutatás szerint a reggeli fényterápia segít szabályozni a cirkadián ritmust. Egy másik egyszerűbb alternatívája a D-vitamin kiegészítés.

A bőr kiszáradása

A nyáron lebarnult bőr az első hó megjelenésével kifakul. Többen küzdünk a télen száraz, viszkető, kirepedezett és hámló bőrrel. Hogyan gondoskodjunk bőrünkről? Győződjön meg róla, hogy elég folyadékot fogyaszt-e a nap folyamán, mert az elégtelen hidratáció kiszáradáshoz vezet. A fűtési szezonban a lakás vagy az iroda levegője is száraz. Nagyszerű segítőnk lehet a légnedvesítő és egy jó hidratáló krém. A magas E-vitamin tartalmú krémek hidratálják és friss megjelenést kölcsönöznek a bőrnek.

Allergiája rosszabbodhat

A pollen allergiában szenvedők fellélegezhetnek, de ez nem jelenti azt, hogy a téli hónapokban nem jelentkezhet az allergia. Habár a parlagfű miatt nem kell aggódnia, de a fűtési rendszerek fokozott használata megnehezítheti az életét annak, aki allergiás a poratkákra vagy érzékeny a levegőben található szennyeződésekre. Ha a télen fokozódik a porallergiája ideje kitisztítani otthonában a fűtő berendezést. Ha nincs erre lehetősége, akkor kezdje kicsiben: rendszeresen cserélje le az ágyneműt, gyakran törölje le a port, és fontolja meg a befektetést egy minőségi légtisztítóba.

A cirkadián ritmusa megbolondulhat

Nem, nem képzelődik. A tél kimeríheti Önt, kiszívhatja energiáját és teljesen megzavarhatja az alvását. A rövidebb nappalok és a gyakori időjárás változások nem járulnak hozzá a testmozgáshoz való motivációhoz és gyakran estéinket a televízió előtt töltjük vagy a hétvégeken reggel sokáig alszunk. Mindez összefügg a cirkadián ritmusokkal - a belső óráink összezavarodtak. Ennek eredményeként  letargia, súlygyarapodás, álmosság és hangulatváltozások alakulhatnak ki. Ha nem tud elaludni, próbálja meg este lecsökkenteni a számítógépnél vagy az okostelefonnal eltöltött időt. A National Academy of Sciences, USA 2015- ben végzett tanulmánya rámutatott arra, hogy az ilyen eszközök lefekvés előtti használata csökkenti a melatonin szintjét, megváltoztatja REM alvás időtartamát és a cirkadián óránkat. A Toronto Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy az alvás minősége jelentősen növelhető az ilyen készülékek kék fényének kiszűrésével. Ha még ennek ellenére is alvászavarai vannak, akkor próbálja ki a Relax & Sleep Herbal COMPLEX gyógynövény kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítőt, amely nem okoz függőséget.

Ingerültnek érezheti magát

Télen nem könnyű szocializálódni. Az alacsony hőmérséklet miatt több időt töltünk bent és kevesebbet találkozunk ismerőseinkkel, mint a nyári hónapokban. Ennek eredményeképpen testünk kevesebb oxitocint termel, az úgynevezett szeretet vagy bizalom hormonját, amely a kellemes szociális interakció folyamán képződik. Ha magányosnak vagy letörtnek érzi magát, az oxitocinszint növelése is olyan könnyű, mint egy rövid testmozgás vagy kávézás a barátai társaságában. Az oxitocinszintet a négylábú kedvencek is fokozni tudják. Van az ismerősének kutyája? Ön park mellett lakik? A vizsgálatok azt mutatják, hogy kutyával vagy macskával eltöltött rövid idő is segít - az oxitocin szintje már öt perc eltöltött idő után megnövekedik.

 

Források:

  • Impact of light-emitting eBooks before bed
    Anne-Marie Chang, Daniel Aeschbach, Jeanne F. Duffy, Charles A. Czeisler.Proceedings of the National Academy of Sciences Jan 2015, 112 (4) 1232-1237; DOI: 10.1073/pnas.1418490112

  • Grant WB, Schwalfenberg GK, Genuis SJ, Whiting SJ. An estimate of the economic burden and premature deaths due to vitamin D deficiency in Canada. Mol Nutr Food Res. 2010 Aug;54(8):1172-81. doi: 10.1002/mnfr.200900420. Review. PubMed PMID: 20352622.

  • Rahman SA, Shapiro CM, Wang F, Ainlay H, Kazmi S, Brown TJ, Casper RF. Effects of filtering visual short wavelengths during nocturnal shiftwork on sleep and performance. Chronobiol Int. 2013 Oct;30(8):951-62. doi: 10.3109/07420528.2013.789894. Epub 2013 Jul 8. PubMed PMID: 23834705; PubMed Central PMCID: PMC3786545.

  • Odendaal JS, Meintjes RA. Neurophysiological correlates of affiliativebehaviour between humans and dogs. Vet J. 2003 May;165(3):296-301. PubMed PMID: 12672376.