3500 B.C. - 1600 A.D

3500 Krisztus előtt

Az ókori egyiptomiak megfigyelték, hogy a tápanyagok bizonyos növények terméséből (később kiderült, A-vitamin), megakadályozhatják a farkasvakság kialakulását.

400 Krisztus előtt

A görög orvos Hippokratész, a nyugati orvostudomány atyjaként számon tartva, javasolja a kiegyensúlyozott étrendet mint az orvosságot minden betegségre.

400 Krisztus előtt

Diocles ara a következtetésre jutott, hogy az étkezés, tisztálkodás és a testmozgás elengedhetetlen az egészség fenntartásához.

1600 Reneszánsz időszak

Az orvosok javasolják a máj (A-vitamint tartalmaz) fogyasztását, a farkasvakság megelőzésében.

1601 - 1900

1753

James Lind skót sebész kiadványa jelenik meg Elbeszélés a szkorbutról címen, melyben felhívja a figyelmet a citrusfélék fogyasztásának szükségére (C-vitamint tartalmaznak)- ajánlja a citrusféléket a szkorbut elleni prevencióként.

1824

„A diéta jobban gyógyít mint a szike“ (Nemzetek közmondásai)

1831

A karotin felfedezése a répa gyökerében.

1901 - 1910

1904

A beri-beri betegség, extrém mértékű B1-vitaminhiány okozza, mely ödémákkal, perifériás ideg zavarokkal és izomtömeg csökkenéssel nyilvánul meg, fertőző megbetegedésnek számít

1905

Felfedezték a jód jótékony hatását a strúmára.

1905

A kutatók rájöttek, hogy az állatok elhaláloznak, ha zsírban oldódó tápanyag A-vitamin leadása történik tejjel.

1911 - 1920

1911

Casimir Funk kihangsúlyozza a „vitamin“ szó jelentőségét – leírja az újonnan felfedezett tápanyagokat.

1912

A kutatók felfedeztek egy tápanyagot a rizs héjában, a B1-vitamint, melynek preventív hatása van beri-beri betegségnél (a betegség kiváltó oka a B1-vitamin hiány).

1915

A pellagra betegségnél fel lett ismerve, hogy nem fertőző megbetegedés, hanem a tápanyagok hiányos bevitele okozza.

1916

Izolálva lett a B-vitamin. Először a tudósok azt hitték, hogy ez csak egy vitamin.

1917

Brit tudósok felfedezték, hogy a csukamájolaj véd a rachitis kialakulásától.

1919

A rachitis úgy lett elismerve mint táplálékhiány okozta megbetegedés, nem fertőző betegségként.

1919

A tudósok alátámasztották, hogy a scorbut és a rachitis betegségek kialakulását gyerekeknél helyes étrenddel meg lehet előzni.

1920

A „vitamines“ kifejezés helyett elkezdik használni a „vitamins“ kifejezést.

1920

Felfedezték, hogy a szervezet át tudja alakítani a karotinoidokat A-vitaminná.

1921 - 1930

1922

Dr. C.E. Jamieson skót imigráns, megalapította a C.E. Jamieson Company céget mely a jelenlegi Jamieson Laboratories Ltd.

1922

Az első étrend-kiegészítők, halibut olajból és koncentrált narancs kristályokból, a Jamieson Company cég által voltak legyártva tömeges mennyiségben a felhasználók részére.

1925

Tudósok rájöttek, hogy az A-vitamin hiánya csökkenti az éjszakai látást.

1928

Szent-György Albert Phd., paprikából izolálta a C-vitamint.

1928

Biokémikusok rájöttek, hogy a B-vitamint legaláb két vitamin alkotja.

1928

Az A-vitamint úgy nevezték, mint a „ fertőzésellenes“ vitamin.

1931 - 1940

1931

Paul Karrer, Phd., svájci kémikus izolálta az A-vitamint.

1933

B-vitamin rizsszemekből lett kinyerve.

1933

Izolálva lett a B2-vitamin.

1933

Evan Shute először alkalmazta az E-vitamint (búzacsíra olajából) terápiás alkalmazásra (szülészeti betegségeknél).

1936

Izolálva lett a B3-vitamin.

1938

Bebizonyosodott, hogy a B3-vitamin alkalmas a pellagra megbetegedés megelőzésére, mely a krónikus B3-vitamin hiányának a következménye.

1939

Dr. Szent-György meghatározza a határt a minimális ételmennyiség és az optimális vitaminszükséglet között az egészségesebb életvitel érdekében.

1941 - 1950

1946

Dr. Shute és a kollégái a Nature folyóiratban publikálták az első tanulmányt az E-vitamin hatásáról az ischémiás szívbetegségben.

1948

Izolálták a B12-vitamint állati májból.

1948

Izolálták a B12-vitamint állati májból.

1948

Megalapították Kanadában a The Shute Institute intézményt. Ez az intézet úttörővé vált az E-vitamin alkalmazásával az ischémiás szívbetegségben.

1948

Frederick Klenner leírja a nagy dózisú C-vitamin jótékony hatását a fertőző betegségeknél.

1951 - 1960

1951

Felfedezték az alfa-liponsavat, később elismerték fontos antioxidánsként (1988-ban).

1952

Abram Hoffer és kollégái szkizofréniában szenvedő betegüket kezelték C- és B3-vitaminnal, először ennek a kórképnek a történetében.

1954

Denham Harman, Phd., előállt a szervezet öregedésére ható szabad gyökök elmélettel.

1955

Dr. Hoffer felfedezte, hogy a niacin, a B3-vitamin formájában csökkenti a vér koleszterinszintjét.

1956

Roger Williams, Phd., a „Biochemical Individuality“ kiadásban rámutat a táplálkozási igények sokszínűségére a különböző embereknél.

1957

Felfedezték a Coenzym Q10-et.

1961 - 1970

1966

Irwin Stones biokémikus nagyobb mennyiségű C-vitamin alkalmazását ajánlja az evolúciós változások miatt.

1968

A Nobel-díjas Linus Pauling, Phd., leírja Science folyóiratban, „ Ortomolekuláris pszichiátria“ címmel, az egészséges táplálkozás alapjait.

1969

Felfedeztek az emberi szervezetben egy antioxidánst, a szuperoxid dizmutázt, mely alátámasztotta Hartman doktor öregedési eméletét.

1970

Linus Pauling kiadja a „C-vitamin és a megfázás“ publikációját.

1970

A Jamieson Laboratories cég bemutatta a felhasználók részére vitaminjainak és ásványi anyag tartalmú készítményeinek szélés választékát.

1971 - 1980

1980

A Jamieson Laboratories cég elsőként vezetett be a piacra egy új tabletta formát, ez a cink tartalmú szopogató tabletta a megfázás és a torokfájás ellen.

1981 - 1990

1982

Kormány nyilatkozata – „Az egészséges táplálkozás és a rák“ kihangsúlyozza az elválaszthatatlan kapcsolatot a táplálkozási szokások és a rákos megbetegedések között

1982

Durk Pearson és Sandy Show szerzők híres könyvében "Life Extension" szeretnék bátorítani a nyilvánosságot, hogy fontolja meg az egymáshoz való viszonyát a vitaminok használata és a hosszú élettartam között.

1983

Bruce Ames, PhD.,a "Science" tudományos folyóiratban megjelent cikkében kiemeli az antioxidánsok szerepét a betegségmegelőzésben.

1984

Vizsgálják a közvetlen kapcsolatot az alacsony kalciumbevitel és a magas vérnyomás között.

1988

A Jamieson Laboratories cég piacra vezetett egy egyedülálló természetes A-vitamint, amely hatékonyan segíti a küzdelmet a bőröregedés első jelei ellen.

1988

A National Library of Medicine létrehozott egy átfogó információs adatbázist az orvosi területen, ami elérhetővé vált a felhasználók széles körében - a cél az volt, hogy elterjessze a helyes táplálkozási szokásokat és bővítse az orvosi, egészségügyi ismereteket.

1990

Az OTC programon keresztül a Jamieson Laboratories vállalat bemutatta a fogyasztóknak azokat a standardizált növényi kivonatokat, melyeket használ a saját vitaminjainak és étrend-kiegészítőinek előállításához.

1991 - 2000

1992

A Kanadai Egészségügyi Minisztérium jóváhagyta a Jamieson Laboratories társaságnak az OTC besorolást ( étrend-kiegészítők klinikai igazolása), elsőként Észak-Amerikában.

1993

Tudósok a Harvard egyetemről kiadtak két tanulmányt az E-vitamin jótékony hatásáról a szívbetegségekre.

1993

Dr. Hoffer kidolgozott egy hatékony programot vitaminok jótékony hatásairól, melyek meghosszabbíthatják (pl. D3-vitamin) a gyógyíthatatlan onkológiai betegségekben szenvedő betegek életét.

1994

Tudományos közösség elismerése két OTC formuláról, a Jamieson NT- OX, a Jamieson Beta-karotén, a C- és E-vitaminnál, melyek kinikailag is bizonyítottan segítenek az artériás plakkok és érszűkületek csökkentésében és kialakulásuk megelőzésében.

1994

A szelénhiányt, mint az egyik a negatív tényezőt tartják a HIV-fertőzésben és az AIDS betegségben.

1994

Tanulmány jelent meg, mely a C-vitamin hatásaival foglalkozott, bebizonyította, hogy a C-vitamin a megfázás tüneteit 30% csökenti.

1995

Az utolsó 5 évben szakmai folyóiratokban több mint 5000 cikk jelent meg az antioxidáns tápanyagokról.

1995

Tanulmányok alátámasztották, hogy ha az emberek vírusokkal vannak fertőzve és szelén és E-vitamin hiánynában szenvednek akkor a vírusok mutálódnak.

1995

Tudományos tanulmány bebizonyította azt a feltételezést, hogy a likopin karotinoid véd a prostata rák kialakulása ellen.

1995

Cikkek a szakmai folyóiratban "Journal of the American Medical Association" mutatnak rá a kapcsolatra a szív-és érrendszeri betegségek és az alacsony folsav szint között.

1995

A Jamieson Laboratories vállalat bemutatta az első természetes termékeket a háziállatok ápolására.

1996

A klinika SRL, a Jamieson Laboratories vállalat egyik részlege, bevezetője a narancsbőrre klinikailag bizonyítottan hatékony étrend-kiegészítőknek.

1996

Kutatók bebizonyították, hogy az E-vitamin lassítja az öregedést.

1996

A kergemarhakór lefolyasa és a Creutzfield-Jakob megbetegedést összefüggésbe hozzák a szabadgyökök hatásaival és az antioxidánsok alacsonyabb szintjével a szervezetben.

1997

Orvosi folyóiratok rendszeresen közlik a cikkeikben a vitaminok jótékony hatását az egészségre.

1997

A Jamieson Laboratories vállalat bemutatta a hagyományos kínai orvoslást Észak-Amerikában.

1997

Kutatók azonosítottak egy anyagot a vörös szőlőben amely rák elleni hatással rendelkezik és elnevezték rezveratrolnak.

1997

Bebizonyosodott, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek, mint például a banán, fontos szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában.

1998

A C-vitamin, amely segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében, az erős antioxidánsok közé tartozik. A kutatók azt találták, hogy megakadályozza a nitrátok rákkeltő hatását olyan anyagokból, mint a cigarettafüst, szmog, és néhány zöldség.

1998

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a konjugált linolsav (CLA) segíthet a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal megakadályozza az artériák eltömődését, a zsír lerakódását bennük mintegy 30%-al.

1998

Az olyan halak fogyasztása melyek gazdagok esszenciális telítetlen zsírsavakban, csökkenti a szívinfarktus kockázatát kétharmadával.

1999

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a csokoládé előnyös hatást fejt ki az ember egészségére. Tartalmaz egy katechin nevezetű anyagok, amely segítséget nyújt a rák és a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.

2000

Megerősítést nyert, hogy az Omega-3 telítetlen esszenciális zsírsavak, amelyek forrásai főként az olajos halak, mint például a makréla, a hering, a lazac és a szardínia, pozitívan befolyásolják az agy fejlődését.

2001 - 2010

2001

Az alma fogyasztása lelassítja azt a folyamatot, amely a szív-és érrendszeri betegségekhez vezet. A hatóanyagok az almában és almalében – fitonutriensek, ugyanazon az elven dolgoznak mint a vörösbor, tea, melyek csökkentik az LDL-koleszterin szintet ("rossz" koleszterin).

2001

A tudósok alátámasztják a D-vitamin hatása és az 1. típusú cukorbetegség kialakulás kockázatának csökkenése közötti kapcsolatot.

2001

Jamieson Laboratories bevezeti az első vegetáriánus lágy zselatin E-vitamin kapszulát, melyett a R.P. Scherer fejlesztett ki, válaszul az állati eredetű zselatin termékek utáni megnövekedett figyelem hatására, tisztán természetes alapon.

2002

Kimutatták, hogy a teában található polifenol vegyületek védik a szervezetet több betegségtől, mint például Parkinson-kórtól, rákos megbetegedésektől, és szívbetegségtől.

2004

A Jamieson Laboratories cég elsőként fejlesztett ki egy speciális technológiát, amely lehetővé tette számára a tiszta melatonin, B12-vitamin és a D-metilkobalamin biotin előállítását.

2005

Klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen és hatékony mikrotápanyag, amely támogatja a sclerosis multiplex , a csontritkulás és a különböző rákos megbetegedések kezelését.

2006

A szív és az érrendszer egészségének támogatására, a Jamieson Laboratories cég a világon elsőként mutatta be az Omega – 3 terméket, Healthy Heart (egészséges szív), amely a tápanyagok forrása a mediterrán ételekben. Ennek a nagy potenciálú étrend-kiegészítőnek halolajból a része egy olívapép kivonat Olaszországból - OleaSelect TM -, védi a LDL koleszterint az oxidációtól és a gyulladástól.

2007

Jamieson Laboratories az első gyártó, az étrend-kiegészítők között, amely bevezetett glükózamin-tartalmú terméket, mely nem rák kivonatból származik. A kukorica kivonatot a Jamieson Laboratories részére a Cargill Corporation fejlesztett ki. Ez az áttörés eloszlatta a fogyasztók aggodalmát az a kagylóból eredő allergiától és a nyersanyagok tengeri származású szennyeződés kockázatától.

2008

A 360 Pure program alkalmazásának köszönhetően, mely protokoll biztosítja a termékek minőségét, a Jamieson Laboratories cég, a világon példává vált a minél biztonságosabb, tisztább és hatékonyabb természetes termékek gyártásában. A 360 Pure program magába foglalja a visszakövethetőségét, megbízhatóságát és gyógyszerészeti tisztaságát minden alapanyagnak, amely alkotó eleme a Jamieson étrend-kiegészítőknek.

2008

A 360 Pure program alkalmazásának köszönhetően, mely protokoll biztosítja a termékek minőségét, a Jamieson Laboratories cég, a világon példává vált a minél biztonságosabb, tisztább és hatékonyabb természetes termékek gyártásában. A 360 Pure program magába foglalja a visszakövethetőségét, megbízhatóságát és gyógyszerészeti tisztaságát minden alapanyagnak, amely alkotó eleme a Jamieson étrend-kiegészítőknek.

2008

A Jamieson Laboratories cég kifejlesztett egy étrend-kiegészítőt (Exxtra C-vitamin elnyútott hatással) mely tartalmaza a DSM Quali-C TM formulát. Ez a kiváló minőségű aszkorbinsav a kukorica termése és a cukorrépa kivonata, melyeket Európából importált.

2008

Jamieson cég bevezette a piacra a hidratáló önbarnító arckrémet ProVitamina Natural Radiance Moisture Lotion néven. A hidratáló formula tartalmazza a MelanoBronze TM -ot, mely egyedülálló keveréke finom növényi kivonatoknak és aminosavaknak – nem tartalmaz önbarnító vegyszereket.

2009

A Jamieson Laboratories cég elsőként vezeti be a piacra laboratóriumban előállított természetes D3-vitamint csokoládé rágótabletta formájában és még más könnyen rágható formákban. Ez a prémium D3-vitamin tiszta lanolinból a birkák gyapjújábóll van kinyerve szigorú szabályok mellett, amelyek biztosítják az abszolút tisztaságát.

2009

Henry Margolis családja, a cég alapítója és a cég Jamieson Laboratories Ltd. ünnepli a születése 100. évfordulóját.

2010

A piacra bevezetésre került a Jamieson FluShield termék. Ez az étrend-kiegészítő a tartalmaz LPx3 formulát, szabadalmaztatott gyógynövény kivonata Echinacea angustifoliaból, amelyt termesztik és előállítják a kiváló genotípusból mely Olaszországból származik.

A kezdetektől máig

photo.gif


Claire Edwin Jamieson

Alapító és elnök
C.E. Jamieson & Company Limited

 

photo.gif


Henry Margolis

 

A History of Excellence - Történelem


Az elmúlt években, a Jamieson Laboratories vállalat a természetes étrend-kiegészítők egyik vezető gyártójává és forgalmazójává vált.

 

 

1920
Clair Edwin Jamieson alapította 1922-ben a Jamieson céget, amely a természetes étrend-kiegészítők, vitaminok egyik vezető gyártójává nőtte ki magát a világon, 50 országba exportál, többek között az Egyesült Államokba, Kínába és Japánba.

 

 

 


 

 

 

1960
A Jamieson céget megvásárolta a Margolis család.

 

A Jamieson Laboratories vállalat továbbra is magánkézben maradt, azóta is folyamatosan fejleszti a természetes vitaminok, ásványi anyagok, koncentrált étrend-kiegészítők és gyógynövény készítmények gyártását, hogy megfeleljen a legmagasabb színtű biztonsági, tisztasági és hatékonysági elvárásoknak.

 

Ennek köszönhetően a Jamieson termékek jó hírnevet szereztek szerte a világon- a minőségükről, tisztaságukról és biztonságosságukról lettek ismertek.

 

Minőségi termékek a piacon. A folyamatos innováció valamint a Jamieson cég ígérete, hogy soha nem fog állatkísérleteket végezni, hozzájárultak ahhoz, hogy a Jamieson vált a világ legmegbízhatóbb márkájává a természetes egészségápolásban.

 

 


 

2000
A Jamieson Laboratories, központi irodáiból Torontóból járul hozzá a fogyasztók életminőségének javításához az egész világon.

 

Napjainkban a Jamieson termékek forgalmazása a világ minden nagy földrajzi régiójában zajlik, mint Észak-Amerikában, Közép-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában, Oroszországban, Közel-Keleten és Afrikában.

 

A cég globális küldetése találni és felmérni új lehetőségeket új forgalmazókkal, akvizíciókkal és stratégiai szövetségekkel, melyekkel megerősíti versenyképességét és növeli jelenlétét a fejlődő piacok területein.

 

Köszönhetően a nagy szakértelemnek és a nemzetközi tapasztalatoknak, a Jamieson egy világszerte elismert és tiszteletben tartott  multinacionális cég.