Színkódos útmutató a tápanyagokhoz

A legjobb, ha minden nap elfogyasztunk 3 különböző csoportból 5-10 adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

Mindenki tudja, hogy a gyümölcsök és zöldségek képezik a gazdag étrend alapját, amely elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. A ragyogó színek, melyek ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket olyan vonzóvá teszik, tápanyagok bizonyos csoportjainak köszönhetők, amelyek az egészséggel kapcsolatos pozitív hatások széles spektrumát lefedik. A legjobb, ha minden nap elfogyasztunk 3 különböző csoportból 5-10 adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

Piros

Mitől piros? A likopintól és antocianidoktól.

Pozitív hatás: A likopin, amely főleg a paradicsomban található meg, bizonyítottan segít a „rossz koleszterin” szintjének csökkentésében és antioxidánsként megköti a káros szabadgyököket a szervezetben. Az antocianidok főként arról ismertek, hogy ez adja a cseresznye színét, azonban emellett számos pozitív hatással bír a szív egészségével kapcsolatban. Segíti a keringést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Forrásai: cseresznye, piros paprika, paradicsom, répafélék, gránátalma, retek, görögdinnye.

Tipp: A likopin hatékonyabban szívódik fel a sült paradicsomból, mint ha nyersen fogyasztanánk.

Narancssárga/sárga

Mitől narancssárga/sárga? A karotinoidoktól.

Pozitív hatás: A ragyogó narancssárga és sárga szín a béta-karotinnak köszönhető (amely A-vitaminná alakul), az antioxidánsnak, amely támogatja a szem egészségét. A narancssárga vagy sárga ételek C-vitaminban és bioflavonoidokban is gazdagok, amelyek a szív egészségében is szerepet játszanak, támogatják az immunrendszer és a bőr egészségét.

Forrásai: répa, édesburgonya, tök, sárga paprika, citrom, narancs.

Tipp: Törjön össze normál burgonyájához egy édesburgonyát, hogy több béta-karotinhoz juttassa szervezetét!

Zöld

Mitől zöld? A klorofiltól.

Pozitív hatás: Van oka annak, hogy mindig elmondják nekünk, hogy együnk sok zöld ételt. Kimutatták, hogy a klorofil az emberi szervezetre méregtelenítő hatást gyakorol és javítja a keringést. A legtöbb zöld színű étel kiváló forrása a karotinoidoknak is, a luteinnek és zeaxantinnak, amelyek pozitív hatással vannak szemünk egészségére. A legtöbb zöld színű zöldség pedig nagy mennyiségben tartalmaz olyan tápanyagokat, mint a rostok, K-vitamin, a folsav, kálium és a vas.

Forrásai: avokádó, spenót, rukkola, brokkoli, zöldbab, zöldtea, kelkáposzta, kivi, zöldalma.

Tipp: Főzve, sülve vagy párolva, mindegy, csak igyekezzen minden nap legalább egy adag zöld színű zöldséget elfogyasztani!

Kék/Lila

Mitől kék/lila? Az antocianidoktól.

Pozitív hatás: A kék és lila árnyalatok az antocianidoknak köszönhetők, melyek nagyon erős antioxidánsok, melyek öregedés gátló hatással is bírnak. Ezek az ételek segítenek a csontok és az agy egészségének megőrzésében, illetve véd a szívbetegségektől és az öregedés következtében kialakuló vakságtól.

Forrásai: Áfonya, szeder, padlizsán, lila füge, szilva, szőlő.

Tipp: Dobj egy marék kék/lila bogyót zabpelyhedbe vagy salátádba minden nap!

Fehér

Mitől fehér? Az antoxantinoktól.

Pozitív hatás: Kutatások kimutatták, hogy fehér élelmiszerek antoxantinokat és egyéb flavonoidokat tartalmaznak, melyek ismertek arról, hogy segítenek leküzdeni a gyulladásokat és támogatják a szívet azáltal, hogy csökkentik a koleszterin szintjét és a vérnyomást, emellett pedig elősegítik a szem és az immunrendszer egészségének megőrzését is.

Tipp: Adjon apróra vágott fokhagymát kedvenc zöldségéhez párolás közben!

   
Vissza a lap tetejére