Készen áll az ízületi fájdalom leküzdésére? Ez a 4 élelmiszer segít ebben

Azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek viszonylag könnyen hozzáadhatóak az étrendhez, így hozzájárulnak a gyulladás enyhítéséhez valamint az állapot javulásához.

Ízületi fájdalom, kényelmetlenség és csökkentett mobilitás. Ez csak néhány tünet, ami ismerősnek tűnhet, ha ízületi gyulladásban szenved. A különböző okok miatt létrejött ízületi gyulladások (artritiszek) Magyarországon hozzávetőleg 130–150 ezres betegszámot érintenek. Az ízületi gyulladás nem gyógyítható és bizonyos táplálkozási, életviteli szokások által a gyulladás gyakran súlyosbothat és fájdalommal járhat. A kedvelt élelmiszerek kiiktatása az étrendjéből nagy kihívást jelenthet. Azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek viszonylag könnyen hozzáadhatóak az étrendhez, így hozzájárulnak a gyulladás enyhítéséhez valamint az állapot javulásához.

Készen áll az ízületi fájdalom leküzdésére? Kezdje ennek a 4 élelmiszernek a beszerzésével még ma:

Édességek a természetből

Általánosan ismert, hogy a gyümölcsök minden ember alap étrendjének részét kellene, hogy képezzék., mivel nagy a tápanyag, rost és az antioxidáns tartalmuk. Minden nap igyekezzen beiktatni étrendjébe cseresznyét és bogyós gyümölcsöket. Az áfonya, a málna, az eper és a cseresznye erős antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek antocionként ismertek. Tanulmányokkal bizonyított, hogy ez az összetevő megadja a gyümölcsök színét, hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez és a vitaminok valamint az ásványi anyagok kiegészítéséhez a szervezetben. Továbbá, nekik köszönhetően, minden ízletesebb lesz.

TIPP: A bogyós gyümölcsök és a cseresznye étrendjébe való beiktatása nagyon egyszerű. Fogyassza őket tízóraira, vagy adja hozzá a reggelijéhez, tegye a smoothie-ba.

Zsíros halak

A  kiegyensúlyozott étrend érdekében, fontos, hogy hetente fogyasszon halat. Nagy mértékben tartalmaz omega-3 esszenciális zsírsavakat, amelyeknek gyulladásgátló hatásuk van. Ezek bevitelét a szervezetbe csak táplálék vagy táplálékkiegészítők segítségével lehet biztosítani. Ha ízületi merevségben vagy fájdalomban szenved, próbáljon meg gyakrabban halat fogyasztani, legalább hetente kétszer. Az alacsonyabb szennyezőanyag-tartalom miatt ajánlott a következő halak fogyasztása: vadlazac, makréla, szardínia és szardella. Ha Önnek nehézséget okoz halat fogyasztani, akkor naponta fogyasszon halolajat a szükséges mennyiségű omega-3 zsírsav beviteléhez a szervezetbe.

TIPP: A gyulladást elősegítő omega-6 zsírsavak a mindennapi étrendünk részét képezik, amelyek megtalálhatóak a csirkehúsban, tejtermékekben, növényi olajokban és csomagolt élelmiszerekben. A zsírsavak egyensúlyának fenntartása érdekében fontos, hogy az omega-3 zsírsavakat halból, avokádóból és dióból szerezzük meg.

Fűszerek

A fűszerek többre képesek, mint  fokozni az ételek ízét.. A legtöbb fűszer az egészségre is jó hatással van. A kurkuma kurkumint és gyömbér gingerolt tartalmaz. Mindkettőnek erős gyulladáscsökkentő hatása van. Kutatásokkal igazolták, hogy természetesen enyhítik a gyulladást és hasonló hatást fejtenek ki mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek. Ezért az ízületi bántalmakra javasolt étrend-kiegészítő kurkumát vagy gyömbért tartalmaz, amely enyhítheti az ízületek fájdalmakat.

Fontos megjegyezni, hogy a gyömbér higítja a vért. Ha vérhígítót szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt a gyömbért beiktatná étrendjébe..

TIPP: Használjon kurkumát és gyömbért  a főzéshez. Egyszerűen adja hozzá fűszert, vagy reszelje bele a friss gyömbért a levesekbe, vegyes zöldségekbe, mártásokba vagy a smoothie-ba!

K mint kollagén

Természetes, hogy a kollagén mennyisége csökken az életkor növekedésével. Az oszteoporózis a csontok és az ízületek közötti súrlódás kövezkeztében a kollagén lebomlásához vezet, amely növelheti a fájdalmat. A magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása fontos a kollagén termelődéséhez, amely hozzájárul az ízületek védelméhez. A citrusfélék, papaya, ananász és a zöldségek,  mint pl. a brokkoli és a kel sok C-vitamint tartalmaznak.

TIPP: A C-vitamin  érzékeny a hőre és a fényre. Annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű C-vitamint kapjon a fent felsorolt élelmiszerekből, ajánlott ezeknek nyersen vagy párolva való fogyasztása.

   
Vissza a lap tetejére